Opstellingen

Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman moet op twee posities serieus kiezen

Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman moet op twee posities serieus kiezen

16-10-2023 10:07 Laatste update: 10:11

Bondscoach Ronald Koeman gaat maandagavond waarschijnlijk twee wijzigingen doorvoeren bij het Nederlands elftal. Oranje speelt om 20.45 uur de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland. Bij een resultaat heeft het alle troeven nog in eigen hand.

De doelman van Oranje is sinds afgelopen vrijdag bekend. Nederland verloor met 1-2 van Frankrijk, maar Bart Verbruggen maakte bij zijn debuut een goede indruk volgens Koeman. Dat de bondscoach onder de lat gaat wisselen, is dus zeer onwaarschijnlijk. Datzelfde geldt voor het centrale verdedigende trio, dat al enige maanden in tact blijft, blessures daargelaten. Dat bestaat uit Lutsharel Geertruida, Virgil van Dijk en Nathan Aké.

Denzel Dumfries gaat zoals te doen gebruikelijk acteren op de rechterflank, terwijl Quilindschy Hartman tegen Frankrijk op links de harten veroverde van het Nederlandse voetbalpubliek. De vleugelverdediger van Feyenoord toonde zich bij zijn eerste optreden in Oranje onverstoorbaar met een goede aanvalsdrift én mannelijk verdedigend werk. In de vorige interlandperiodes koos Koeman op links nog regelmatig voor Daley Blind, maar het ziet er toch naar uit dat Hartman na zijn onuitwisbare debuut mag blijven staan.

Datzelfde geldt op het middenveld voor Tijjani Reijnders en Joey Veerman, al is het grootste vraagteken wellicht of Mats Wieffer óf Marten de Roon gaat starten. De Roon beleefde tegen Frankrijk geen al te beste eerste helft en werd in de rust naar de kant gehaald voor Wieffer. Wieffer brengt voetballend meer kwaliteit met zich mee en kan ook een man uitschakelen. Tegen de Fransen offerde Koeman De Roon nog op om Antoine Griezmann direct te dekken. De Grieken hebben geen spelmakers van dusdanige kwaliteit en dus lijkt dat niet nodig.

Verder is het de vraag wie er samen met Xavi Simons voorin gaat starten. Wout Weghorst viel tegen Frankrijk nog geblesseerd uit in de eerste helft, maar is ondertussen weer fit genoeg  om mee te doen tegen Griekenland. Donyell Malen was zijn vervanger en bracht ook meer gevaar in de aanval. Weghorst liep zich in de pressing een slag in de rondte en was makkelijk te verdedigen. Met Malen zou Koeman kunnen kiezen voor meer dynamiek en snelheid voorin.

Vermoedelijke opstelling Oranje: Verbruggen; Dumfries, Geertruida, Van Dijk, Aké, Hartman; Wieffer/De Roon, Veerman, Reijnders; Malen/Weghorst, Simons.