Hartman treedt in illuster rijtje: deze Oranje-debutanten wisten ook te scoren

14-10-2023 19:13

Quilindschy Hartman maakte vrijdagavond zijn debuut voor het Nederlands elftal en wist direct tot scoren te komen. De Feyenoorder was niet de eerste die dat deed en Voetbalnieuws zocht uit welke spelers hem deze eeuw voor gingen.

Andy van der Meijde, 2002

Van der Meijde staat tegenwoordig vooral bekend door zijn werk op TV, maar in een vorig leven was hij actief als voetballer. In 2002 debuteerde de Ajacied met verve. Van der Meijde mocht negentig minuten spelen tegen de Verenigde Staten en wist in de 2-0 overwinning éénmaal te scoren.

Ryan Babel, 2005

Babel kende een succesvolle interlandloopbaan en kwam in totaal 69 keer uit voor Oranje. Zijn debuut in 2005 tegen Roemenië was erg succesvol. De aanvaller speelde 66 minuten mee en wist daarin tot scoren te komen.

Klaas-Jan Huntelaar, 2006

Een speler die vaak wist te scoren voor oranje was Huntelaar. De spits deed dat tijdens zijn gehele carrière en zo ook bij zijn debuut voor Oranje. Tegen Ierland was het niet één keer raak, maar zelfs tweemaal. In een met 0-4 gewonnen wedstrijd gaf Huntelaar ook nog een twee assists en kon men spreken over een droomdebuut.

Jermain Lens, 2010

Lens kende een lange aanloop naar zijn debuut. Waar de meeste spelers toch wel vrij snel na de eerste keer geselecteerd te zijn in actie komen, moest Lens er lang op wachten. De aanvaller zat in mei 2010 al voor het eerst bij de selectie, maar debuteerde pas in oktober van dat jaar. Tegen Oekraïne speelde Lens negentig minuten en wist hij éénmaal tot scoren te komen.

Georginio Wijnaldum, 2011

Wijnaldum kwam maar liefst negentig keer in actie voor Oranje en deed dat met verve. 27 doelpunten waren het resultaat en zijn eerste scoorde hij al bij zijn debuut. Tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino wist Wijnaldum vier minuten mee te spelen, en dus te scoren. Eindstand van die wedstrijd werd overigens 11-0.

Ruben Schaken, 2012

Schaken kwam in totaal tot slechts zeven interlands. In 2012 debuteerde de aanvaller onder Louis van Gaal en speelde hij negentig minuten mee tegen Andorra. De eindstand was uiteindelijk 3-0 en Schaken bewees zijn waarde door tot scoren te komen. Een jaar later wist Schaken nogmaals te scoren tegen Estland, maar vrij snel daarna zat zijn interlandloopbaan er weer op.

Donyell Malen, 2019

Zeven jaar lang moest oranje wachten op een debutant die tot scoren kwam, maar daar was Malen. Zijn doelpunt was ook niet zo maar een goal aangezien Malen wist te scoren in en tegen Duitsland. Oranje wist met 2-4 te zegenvieren en de aanvaller van destijds PSV kwam in zijn eerste 32 minuten tot een zeer belangrijk doelpunt. In totaal staat zijn teller nu op vijf uit 25.

Myron Boadu, 2019

Boadu staat tot op de dag van vandaag pas op één interland. De aanvaller is sinds zijn transfer naar AS Monaco uit beeld verdwenen, maar wist in die ene interland wel te scoren. Tegen Estland werd het eind 2019 5-0 en Boadu was één van de namen die op het scorebord verscheen. Naderhand zat de aanvaller geen enkele keer meer bij Oranje.