'Iedereen binnen Ajax kijkt naar Van Gaal, hij brengt de club weer in beweging'

'Iedereen binnen Ajax kijkt naar Van Gaal, hij brengt de club weer in beweging'
13 oktober om 17:53
Laatste update: 13 oktober om 17:55

Binnen Ajax kijkt iedereen op technisch vlak momenteel naar Louis van Gaal. Die conclusie trekt Voetbal International uit een uitgebreide analyse over de situatie binnen de Amsterdamse club. Van Gaal, die onlangs is aangesteld als adviseur van de raad van commissarissen zou 'alle touwtjes in handen hebben' en 'Ajax in beweging hebben gebracht'.

'Op papier heeft Van Gaal als externe adviseur van een toezichthoudend orgaan weinig macht. In de praktijk heeft hij vanaf dag één de touwtjes stevig in handen', schijft VI. 'Er is nog geen directeur voetbalzaken, nog geen voetbalman in de rvc en de algemeen directeur heeft al aangekondigd over enkele maanden terug te treden. In dacht machtsvacuüm kijkt iedereen naar Van Gaal.'

Niet alleen in de bestuurskamer gebeurt dat, ook de supporters hebben hun hoop in de man die Ajax in 1995 naar de Champions League-winst leidde, uitgebreid uitgesproken. Tijdens de thuiswedstrijd tegen AZ (1-2 verlies) werd zijn naam veelvuldig gescandeerd. Niet gek, zou je zeggen, want Ajax verkeert momenteel in de grootste crisis sinds de oprichting van de club. De ploeg van trainer Maurice Steijn staat op de zestiende plaats in de Eredivisie en ook op bestuurlijk vlak komt de ene na de andere malaise bovendrijven.

Ajax doet poging om Kroes eerder aan het werk te krijgen
Technisch directeur Sven Mislintat werd ontslagen en Pier Eringa, de voorzitter van de rvc, besloot zelf dat het welletjes was. Michael van Praag keerde terug en verving laatstgenoemde. Bovendien heeft Ajax met Jan van Halst een algemeen directeur die slechts interim is. Degene die hem snel moet opvolgen, heet Alex Kroes. Hij kan door een concurrentiebeding met AZ officieel pas in maart 2024 aan de slag, maar afgelopen week werd bekend dat Ajax een poging onderneemt om daar wat speling in te verkrijgen bij de Alkmaarders.

Van Gaal schuift Beuker naar voren
De eerste echte actie die Van Gaal daarentegen ondernam, was het naar voren schuiven van Marijn Beuker. De man die, opvallend genoeg, tot voor kort ook werkzaam was bij AZ, wordt beschouwd als 'de uitvinder van de AZ jeugdopleiding'. Hij kent Van Gaal goed vanuit hun gezamenlijke tijd daar, en kan, wanneer er een nieuwe directiefunctie wordt gecreëerd, ook in Amsterdam aan de slag om vanaf de jeugd tot aan het eerste elftal een compleet nieuwe structuur te creëren.

'Kroes, Beuker en technisch manager Klaas-Jan Huntelaar moeten het sportieve beleid gaan vormgeven en uitvoeren, eventueel samen met John van 't Schip, die is gepolst voor een rol in het het technisch hart, maar vanwege trieste privéomstandigheden momenteel even andere dingen aan zijn hoofd heeft', voegt VI daaraan toe.

De versnelde aanstelling van Kroes is echter de hoogste prioriteit. 'Eindelijk is er nu daadwerkelijk beweging. Van Gaal heeft warme banden met AZ en uiteraard ook korte lijntjes. Er is inmiddels contact met de Alkmaarders en binnenkort zullen beide partijen met elkaar in gesprek gaan.' De insteek van Ajax is om Kroes zo snel mogelijk in te lijven, zodat er wellicht in januari al zaken kunnen worden gedaan. 'De clubs zullen dan overeenstemming moeten bereiken over de voorwaarden die AZ in juli al op papier had gezet voor toenmalig rvc-voorzitter Eringa. Het betreft onder meer afspraken in toekomstige gevallen van wederzijdse belangstelling voor kaderleden en spelers.'

Blind benaderd voor rol in rvc
Ten slotte heeft Van Gaal Danny Blind benaderd voor een eventuele rol als technische man in de rvc. Blind deed dat kort geleden nog, maar kwam wegens een verschil van inzicht met de clubleiding niet meer terug. "Ik was het niet eens met een behoorlijk aantal transfers", vertelde hij pas bij Ziggo Sport. "Inmiddels zijn al die spelers weer weg, dus dat had ik zo gek nog niet gezien. Nu is er weer een andere situatie. Het blijft Ajax, de club waar ik van hou."

VI concludeert dat Van Gaal nieuw elan in Ajax heeft geblazen en de boel op een positieve manier weer opschudt. 'De adviseur stort zich op dossiers die veel te lang zijn blijven liggen in Amsterdam. Voor Ajax is het zaak om de organisatie snel op orde te krijgen, zodat er in ieder geval geen bestuurlijke onrust meer overwaait naar het veld. Zodra de structuur van de club in ere is hersteld, kunnen er ook breed gedragen sportieve beslissingen worden genomen.' Het ziet er ondertussen tevens naar uit dat Van Gaal binnenkort in gesprek gaat met trainer Maurice Steijn. Met de wedstrijden tegen FC Utrecht, Brighton & Hove Albion en PSV voor de boeg, wacht er een uitermate lastig programma voor het nog altijd zwalkende Ajax.