Wie is Marijn Beuker, de nieuwe directeur voetbalzaken van Ajax?

Wie is Marijn Beuker, de nieuwe directeur voetbalzaken van Ajax?
29 november 2023 om 15:47
Laatste update: 29 november 2023 om 15:47

Marijn Beuker is gepresenteerd als nieuwe directeur voetbalzaken van Ajax. Wie is deze 39-jarige alleskunner en protegé van Louis van Gaal, die overkomt uit Schotland? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor.

Wie is Marijn Beuker?

Marijn Beuker werd op 21 september 1984 geboren in Nieuw-Vennep. Beuker was niet geïnteresseerd in school en stopte direct na het behalen van de havo, toen hij naar eigen zeggen vijftien of zestien was. Beuker speelde in de jeugd bij OBW en SDZZ en rondde daarna een managementopleiding af. De Nederlander belandde op 21-jarige leeftijd bij AS Roma en ging daar als sportwetenschapper aan de slag. Italiaans leerde hij voornamelijk via La Gazzetta dello Sport.

Op school werd Beuker verweten geen talenknobbel te hebben, maar inmiddels spreekt de bestuurder er maar liefst zes. Na een periode bij Roma daalde Beuker neer bij AZ, waar hij aan de slag ging als coördinator talentontwikkeling. Na zes jaar in Alkmaar kreeg Beuker een promotie en werd hij Hoofd Voetbalontwikkeling & Strategie.

De man die Ajax gaat versterken, bouwde acht jaar aan de weg in Alkmaar en leerde daar Louis van Gaal kennen. Zijn successen leidden uiteindelijk tot een mooi avontuur in Schotland. Queen's Park FC, dat op het tweede niveau fungeert, bood de Nederlander een tienjarig contract aan. Na het vertrek van de hoofdtrainer moest Beuker zelf 22 wedstrijden aan het roer staan, maar daarna werd hij sportief directeur. Met de club promoveerde hij twee keer.

Beuker moet Ajax er weer bovenop helpen

Het is dus aan de 39-jarige bestuurder om Ajax uit een flinke crisis te helpen. Van Gaal werkte bij AZ al samen met hem en staat voor een flinke puzzel. De club gaf deze zomer veel geld uit aan veel aanwinsten die nog niet op elkaar ingespeeld zijn. Met de komst van Van Gaal als adviseur en die van Beuker lijkt Ajax bezig aan een heuse wederopbouw. Onder interim-coach John van 't Schip lijkt de lijn omhoog weer enigszins te zijn ingezet.