Nieuws

Deze zeven Oranjespelers kunnen komende week hun interlanddebuut gaan maken!

Deze zeven Oranjespelers kunnen komende week hun interlanddebuut gaan maken!

12-10-2023 12:35 Laatste update: 12:36

Het Nederlands elftal moet het in de komende interlandperiode stellen zonder een waslijst aan sterkhouders. Bondscoach Ronald Koeman moet daarom her en der improviseren tegen Frankrijk en Griekenland. Er zijn maar liefst zeven internationals uit de selectie die hun debuut kunnen maken! VoetbalNieuws zette ze voor je op een rijtje!

Bart Verbruggen

De man over wie het de afgelopen week veel gaat, is de 21-jarige Bart Verbruggen. Bij het ontbreken van de geblesseerde keepers Justin Bijlow en Mark Flekken, ziet het er naar uit dat de goalie van Brighton & Hove Albion zich mag opmaken voor zijn debuut. Nick Olij zit namelijk voor het eerst bij de selectie en Andries Noppert werd pas opgeroepen toen Flekken zich voor de definitieve selectie afmeldde. Verbruggen kan de jongste doelman voor Oranje worden sinds Jan van Beveren in 1967!


Bart Verbruggen (midden) is de beoogde eerste doelman van Oranje tegen Frankrijk en Griekenland.

Quilindschy Hartman

Quilindschy Hartman (21) maakte in het afgelopen anderhalf jaar grote indruk op de linkerflank bij Feyenoord. De potige verdediger, die ook aanvallend zijn mannetje staat, werd in maart 2023 voor het eerst bij het Nederlands elftal gehaald door bondscoach Ronald Koeman. Ook in september was hij van de partij, maar van een debuut is het tot dusver nog niet gekomen voor Hartman. Zit dat er tegen Frankrijk en/of Griekenland wellicht in? Met de aanwezigheid van Daley Blind, Nathan Aké en Ian Maatsen is de concurrentie echter moordend.

Ian Maatsen

Inderdaad, ook Ian Maatsen is van de partij. Deze eveneens 21-jarige vleugelverdediger speelde nooit een wedstrijd in het Nederlandse betaalde voetbal, maar des te meer in Engeland. Als je in het huidige Premier League-seizoen al zes keer in actie mocht komen voor Chelsea, dan ben je geen koekenbakker. Maatsen heeft dat tot dusver bewezen en wekte ook de interesse van Koeman. Hij werd opgeroepen als vervanger van Steven Berghuis, die zich geblesseerd afmeldde. Het ziet er dus niet naar uit dat Maatsen in de A-plannen voorkomt, al is er uiteraard ook voor hem van alles mogelijk!

Jeremie Frimpong

Waarom roept Koeman hém niet vaker op? Dat was sinds de tweede periode van de nieuwe bondscoach veelal de vraag. Jeremie Frimpong zag in maart hoe hij niet bij de definitieve selectie werd geroepen, maar genoegen moest nemen met een plaats bij Jong Oranje. Hij weigerde, tot grote ergernis van Koeman en zijn staf. In de daaropvolgende interlandperiode in september werd hij vervolgens door disciplinaire redenen niet meegenomen. Frimpong, die als rechtsback een plaag is in de Bundesliga bij Bayer Leverkusen (vier assists en twee goals), betuigde spijt. Ook voor Koeman lijkt de kou inmiddels uit de lucht, want hij nam Frimpong weer bij de selectie voor Frankrijk-thuis en Griekenland-uit. Zijn debuut laat echter nog altijd op zich wachten. Niet gek, want in de pikorde staat niet de minste naam voor hem: Denzel Dumfries.

Micky van de Ven

Hij is ondertussen niet meer weg te denken uit de basis van Tottenham Hotspur, maar in Oranje moet Micky van de Ven vooralsnog genoegen nemen met een reserverol. Louis van Gaal nam hem al eens op in meerdere voorselecties, maar Ronald Koeman zag het in september pas écht zitten in het voormalig jeugdexponent van FC Volendam. Liggen er voor hem wellicht kansen om te debuteren? Nathan Aké, Virgil van Dijk en Lutsharel Geertruida lijken het centrale trio te vormen, maar wat als één van hen onverhoopt geblesseerd raakt, gespaard moet worden of een domme kaart krijgt? Bij afwezigheid van Matthijs de Ligt en Sven Botman is hij samen met Stefan de Vrij waarschijnlijk de eerstvolgende in de rij.

Nick Olij

De grootste verrassing was ongetwijfeld de selectie van Sparta-doelman Nick Olij. De inmiddels 28-jarige katachtige ballenvanger maakt in de Eredivisie grote indruk op Het Kasteel en daarbuiten. Olij in Oranje, daar schreeuwt men al langer om. Met de afwezigheid van Justin Bijlow en Mark Flekken werd die droom werkelijkheid voor de geboren Haarlemmer, maar of speelminuten er ook inzitten is nog maar de vraag. Verbruggen lijkt de nummer één onder de lat te worden, of gaat Koeman ons verrassen? De kwaliteiten van Olij staan immers buiten kijf.

Brian Brobbey

Na zes defensief ingestelde spelers, is er ook één echte aanvaller die wacht op zijn debuut in Oranje. Brian Brobbey (21) beleeft een vooralsnog dramatisch seizoen bij Ajax, maar hoopt bij het Nederlands elftal de positieve vibe weer te kunnen oppakken. Hij zat één keer eerder bij de definitieve selectie, in september 2022. Dik een jaar later mag Brobbey écht hoop vestigen op zijn eerste speelminuten voor Nederland. Door de afwezigheid van Memphis Depay is hij samen met Wout Weghorst namelijk de enige echte spits in de selectie. De fysieke kracht en precisie in de afronding zijn kwaliteiten waarmee Brobbey zich onderscheidt.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!