Exclusive

Deze landen organiseerden ooit gezamenlijk het EK-voetbal

Deze landen organiseerden ooit gezamenlijk het EK-voetbal

10-10-2023 14:00

Het EK-voetbal zal ik 2028 in zes landen planden plaatsvinden. Het Europees kampioenschap voetbal werd al eens eerder door meerdere landen georganiseerd. Voetbalnieuws zoomt met je in op alle gastlanden van het EK.

In 2028 vindt het EK-voetbal zich plaats in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales) en Ierland. Het is niet voor het eerst dat het EK-voetbal in een van deze zes landen wordt gehouden. Zo was Engeland ook al de organisator in 1996 en waren Glasgow en Londen in 2021 een van de speelsteden van het EK 2020. Tijdens dat EK werden er ook wedstrijden gespeeld in Azerbeidzjan, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Roemenië, Rusland en Spanje.

Wanneer vond het eerste gezamenlijke EK plaats?

Formeel gezien zagen we slechts drie keer eerder dat meerdere landen het EK-voetbal gezamenlijk organiseerden. In het jaar 2000 was dat met België en Nederland voor het eerst. Acht jaar later zagen we het met Oostenrijk en Zwitserland tijdens het EK van 2008 wederom een keer gezamenlijk organiseren, waar vier jaar later het weer het geval was. Toen hadden Oekraïne en Polen de organisatie voor het EK 2012 samen in handen.

In deze eeuw zagen we verder Frankrijk en Portugal het EK individueel organiseren. Tijdens de vorige eeuw vond het eerste EK ooit plaats in Frankrijk. Daarna hadden Spanje, Italië, België, voormalig Joegoslavië, Italië, Frankrijk, voormalig West-Duitsland en Zweden de leiding over een EK.

In 1996 was het EK dus al eens Engeland, dat in 2028 wederom een van de organisatoren is.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!