Opinie

Bijzondere Ajax-rol Van Gaal besproken: 'Knappe man als jij zijn advies negeert'

Bijzondere Ajax-rol Van Gaal besproken: 'Knappe man als jij zijn advies negeert'

09-10-2023 18:31 Laatste update: 18:33

Ajax zorgt momenteel voor veel vraagtekens bij het publiek. De Amsterdammers verkeren in een uiterst dramatische crisis, zowel op het veld als in de bestuurskamer. In de nieuwe aflevering van TITELSTRIJD van VoetbalNieuws bespreken redacteuren Brecht Versluis, Yannick Sonnemans en Tyvar Meindert de ontwikkelingen rondom de club.

Ajax ging zondag in eigen huis met 1-2 ten onder tegen AZ en staat daardoor voorlopig op een zestiende plaats in de Eredivisie. Sonnemans stelt dat de malaise eigenlijk al voor de wedstrijd begon. "Je ziet het opstellingsformulier komen en denkt nou, de vastigheden komen terug. Maar dan ziet Steijn toch weer twee basisspelers wegvallen in de zin van Berghuis en Sutalo", vertelt hij. "Medic was dan wel een logische vervanger, maar Van Axel Dongen op links en Bergwijn op tien… Ja, dan gooi je toch wel weer wat dingen om, ook in je aanvalsspel. Tegen AEK was het niet geweldig, maar als je toch een positief ding eruit zou moeten vissen was dat het."

Er gebeurde veel op het veld, maar des te meer ook daarnaast. De veelbesproken Louis van Gaal nam bijvoorbeeld plaats op de tribune, naast Jan van Halst en Maurits Hendriks. De voormalig bondscoach is onlangs aangesteld als nieuwe technisch adviseur van de Amsterdammers.

Van Gaal kwam vele malen in beeld, ook na de wedstrijd, toen hij openlijk met beleidsbepalers stond te praten. Fabrizio Romano meldde even later dat de positie van trainer Maurice Steijn intern ook werd besproken. "Iedereen zegt wat anders", aldus Meindert. "Het heeft ook niet zo heel veel zin om erover te praten. Valentijn Driessen zegt ook dat Van Gaal de touwtjes in handen heeft en een flink gesprek gaat voeren met Steijn. Dus dat gaan we deze week wel zien, denk ik."

(Tekst gaat verder onder video)

Bekijk of beluister hier de gehele aflevering van TITELSTRIJD!

Des te meer opvallend was het interview met aanvoerder Steven Bergwijn na afloop. Voor de camera's van ESPN zei hij dat hij wel een mening had over de situatie bij Ajax, maar die liever voor zich hield. "Die komt sowieso nooit met hele sterke teksten", vindt Sonnemans. "Er wordt hem gevraagd wat Ajax nou moet doen. Dat hij zijn mening voor zich houdt… Wat dat nou precies betekent, mag je zelf invullen."

Duidelijk is in ieder geval dat Van Gaal als adviseur het hoogste woord heeft binnen Ajax. Meindert snapt dat enigszins. "Hij is toch de trainer die in 1995 nog de Champions League won met Ajax en is de afgelopen decennia misschien wel de meest gedecoreerde trainer uit Nederland. Dan heb je wel iemand met een mening aan boord. Hij staat er ook om bekend dat hij zijn eigen plan trekt en heel erg solistisch te werk gaat. Een beetje zoals iemand die onlangs nog vertrok bij Ajax", doelt hij met een knipoog op Sven Mislintat. "Hij moet advies geven, maar dat is wel een aparte rol eigenlijk. Je mag dan natuurlijk ook gewoon in de wind slaan als je dat zou willen als bestuur. Maar knappe man als jij het advies van Louis van Gaal negeert", reageert Sonnemans.