'Club-DNA is belangrijk bij Ajax, heb het idee dat er een stijgende lijn in zit'

'Weinig zelfvertrouwen, maar heb het idee dat er bij Ajax een stijgende lijn is'

6 oktober om 18:59
Laatste update: 6 oktober om 19:55

De huidige chaotische situatie bij Ajax roept her en der nog altijd vraagtekens op. In de #DoneDeal-podcast van VoetbalPrimeur bespreken hoofdredacteur Dennie van Laar en tafelgasten John Goossens en Kaj Ramsteijn de laatste ontwikkelingen in Amsterdam. Goossens kwam als jeugdspeler uit voor Ajax en werkte onder meer samen met Danny Blind, de man die in verband wordt gebracht met een mogelijke terugkeer in het bestuur.

Allereerst het spel van Ajax, want dat is ook nog niet bepaald om over naar huis te schrijven. Donderdagavond speelde de ploeg van trainer Maurice Steijn met 1-1 gelijk tegen AEK Athene in de Europa League. "Ik heb gisteren (donderdag, red.) even die wedstrijd gekeken", zo vertelt Goossens, die inmiddels een punt heeft gezet achter zijn carrière als profvoetballer. "Ik heb wel het idee dat er een stijgende lijn in zit ten opzichte van de afgelopen weken. Maar als ik toch zie hoe kwetsbaar dat verdedigend is, dat is niet des Ajax'."

Hij vindt de twaalf nieuwelingen in Amsterdam wellicht te veel. "Voornamelijk als ik dat centraal zie, dat straalt heel weinig zelfvertrouwen uit." Ramsteijn haakt erop in. "Ik denk dat het ook heel erg scheelt als er al een trainer was waarbij het goed liep. Als je Feyenoord vorig jaar zag… Slot had misschien ook wel twaalf spelers vervangen. En toen zei iedereen, oh, dit is een drama. Maar als je nog twee à drie hebt die exact weten wat er moet gebeuren en je hebt een trainer die heel duidelijk is… Nu is het bij Ajax heel erg dubbelop en dan krijg je dit."

#DoneDeal met Special Guest John Goossens! Alles over Ajax, Feyenoord en meer!

Transferklapper FEYENOORD & AJAX-aanwinsten in BEELD! Bekijk #DoneDeal nu:

De aanstelling van Louis van Gaal wordt ook besproken. De man die Ajax in 1995 naar de eindzege in de Champions League leidde, wordt technisch adviseur van de raad van commissarissen. "Het is verrassend, zeker omdat eerst het nieuws was dat hij dat qua gezondheid niet wilde", aldus Ramsteijn. "Ik moet wel zeggen, ik ben over het algemeen geen fan van iemand die een adviserende rol heeft. Want als het straks slecht gaat, mogen we hem dan wel of niet afrekenen? Hebben ze zijn advies wel opgevolgd, ja of nee? Ik vind gewoon óf hij wordt algemeen directeur óf hij komt in de raad van commissarissen en dit is een beetje mwa, net niet."

Een andere naam die in verband wordt gebracht met Ajax, is Danny Blind. De oud-speler en -trainer van de Amsterdammers wordt ook gelinkt aan een rol binnen de RvC. Goossens maakte Blind in de jeugd mee, als trainer en hoofd jeudgopleiding. "Ik denk dat het voor Ajax op dit moment belangrijk is dat je club-DNA terugkrijgt en dat creëer met je dit soort namen wel. Het zou in mijn optiek een goede beslissing zijn om dit soort mensen terug te brengen", vertelt hij. Ramsteijn is het daarmee eens. "Hij heeft het misschien als bondscoach niet goed gedaan, daarom is er een beetje kritiek. Maar ik vind hem qua praten wel een man die er kijk op heeft en hij komt goed over."