Exclusive

Ajax reist af naar Griekenland: geschiedenis van duels met AEK Athene biedt hoop

Ajax reist af naar Griekenland: geschiedenis van duels met AEK Athene biedt hoop

05-10-2023 09:45 Laatste update: 09:45

De geschiedenis van duels tussen Ajax en AEK Athene biedt goede hoop voor de Amsterdammers. In het verleden speelde Ajax vier keer eerder tegen de club uit de Griekse hoofdstad en boekte het goede resultaten.

Huidige stand in Groep B

In de groepsfase van de Europa League is AEK Athene de tweede tegenstander waar Ajax tegen speelt. Eerder speelden de Amsterdammers met 3-3 gelijk tegen Olympique Marseille, waar het ook nog gekoppeld is aan Brighton & Hove Albion. In Groep B gaat AEK, dat door velen als het lelijke eendje van de groep werd gezien, na een overwinning op de Engelsen toch wel verrassend aan kop.

De eerdere ontmoetingen

De eerste ontmoeting met AEK dateert alweer uit het roemrijke seizoen 1994-1995, waarin de Champions League werd gewonnen. In de eerste wedstrijd in Athene was Ajax met 1-2 de baas, nadat Jari Litmanen en Patrick Kluivert een achterstand wegpoetsten. In het Olympisch Stadion schoot Tarik Oulida met twee doelpunten de eindstand van 2-0 op het scorebord.

Ajax eindigde dat jaar, mede dankzij de overwinningen op de Grieken, als groepswinnaar. In Groep D eindigde het met veertien punten boven AC Milan, Austria Salzburg en AEK Athene.  In de kwartfinale van de Champions League was vervolgens Hajduk Split met 0-3 de baas. Waarna Bayern München vervolgens in de halve finale over twee wedstrijden met 2-5 werd verslagen. In de finale trof het AC Milan, dat dankzij een doelpunt van Patrick Kluivert in de 85e minuut met 1-0 moest buigen.

Pas in 2018 was AEK Athene weer eens de tegenstander van Ajax. Het leek wederom de start van een glorieus seizoen te worden, waarin Ajax het schopte tot de halve finales van de Champions League. Helaas werd de droom in eigen huis kapot geschoten door Lucas Moura; een verhaal dat we allemaal kennen. In de eigen ArenA werd AEK in de groepsfase van het bijzondere seizoen met 3-0 verslagen, na twee doelpunten van Nicolás Tagliafico en een treffer van Donny van de Beek. In Athene nam Dusan Tadic de treffers vervolgens voor zijn rekening, waar Ajax met 0-2 te sterk was.

Vanavond wacht de vijfde ontmoeting tussen Ajax en AEK. Op 14 december staat het tweede onderonsje in Groep B gepland.