Nieuws

Dit is de Kopa Trophy en deze talenten zijn genomineerd voor de prestigieuze prijs

Dit is de Kopa Trophy en deze talenten zijn genomineerd voor de prestigieuze prijs

23-09-2023 10:57

Op maandag 30 oktober wordt de Ballon D'or uitgereikt aan werelds beste voetballer. Die avond worden er nog meer prijzen uitgereikt, waaronder de Kopa Trophy voor beste talent. Voetbalnieuws legt aan je uit wat de prijs inhoudt en wie er genomineerd zijn.

Wat is de Kopa Trophy?

De Kopa Trophy wordt ieder seizoen uitgereikt aan de best presterende speler onder 21 jaar. De prijs wordt uitgereikt door France Football, het medium wat ook de Ballon D’or verkiezing organiseert. De prijs is vernoemd naar Raymond Kopa, die onder meer drie Champions League’s won met Real Madrid. De winnaar wordt niet gekozen door journalisten of medevoetballers, maar enkel door voormalig Ballon D'or winnaars.

Wie wonnen de trofee eerder al?

De Kopa Trophy wordt sinds 2018 uitgereikt en destijds ging de prijs naar Kylian Mbappé. Op de derde plaats eindigde toen nog Justin Kluivert, destijds spelend voor Ajax. Een jaar later was de eer aan Matthijs de Ligt om de trofee in ontvangst te nemen. De Nederlander versloeg destijds Jadon Sancho en Joao Félix. In 2020 werd de prijs door het Coronavirus niet uitgereikt maar de jaren daarna waren het de talenten van FC Barcelona die er met de prijs vandoor gingen. Eerst Pedri en daarna Gavi versloegen hun leeftijdsgenoten.

Wie zijn er dit jaar genomineerd?

Voor komende maand bestaat de shortlist uit tien verschillende talenten. Barcelona vaardigt drie spelers af in de naam van wederom Gavi en Pedri, maar ook Alejandro Balde. Rasmus Hojlund, Eduardo Camavinga, Jamal Musiala, Jude Bellingham, Antonio Silva, Elye Wahi en Xavi Simons complementeren de lijst. Simons kan de tweede Nederlander worden die de prijs in ontvangst kan nemen, mocht bij op 30 oktober zijn naam horen bij de uitreiking.

De gehele lijst:

1. Xavi Simons 20, RB Leipzig
2. Ramus Hojlund 20, Manchester United
3. Alejandro Balde 19, FC Barcelona
4. Pedri 20, FC Barcelona
5. Eduardo Camavinga 20, Real Madrid
6. Jamal Musiala 20, Bayern München
7. Jude Bellingham 20, Real Madrid
8. Antonio Silva 19, SL Benfica
9. Gavi 19, FC Barcelona
10. Elye Wahi 20, RC Lens