Breaking news

Ajax speelt EL-wedstrijd met vele gezichten en moet punten delen met Marseille

21-09-2023 22:58 Laatste update: 23:07

Ajax heeft zijn eerste groepswedstrijd van de Europa League gelijkgespeeld tegen Olympique Marseille. In een wedstrijd met vele gezichten werd er volop gescoord: het werd 3-3 in de Johan Cruijff ArenA.

Maurice Steijn gooide voorafgaand aan het duel flink het roer om bij Ajax. Anton Gaai kreeg de voorkeur boven de licht geblesseerde Devyne Rensch, Sivert Mannsverk maakte plaats voor Kenneth Taylor en Carlos Forbs speelde in plaats van Chuba Akpom. De mutaties leken meteen zijn vruchten af te werpen.

Hoe slap Ajax enkele dagen geleden tegen FC Twente nog begon, zo veel gas zat er nu wel op aan de Amsterdamse kant. Dat resulteerde na enkele minuten spelen al in de Amsterdamse openingsgoal. Jay Gorter stuurde Carlos Forbs weg met een lange trap en hij kon alleen af op Pau Lopez. De Engelsman faalde niet en maakte de snelle, fijne 1-0. Enkele minuten later was het ook voor de tweede keer raak: Steven Berghuis stond op de goede plek en schoot beheerst binnen na een strak genomen corner.

Niet veel later was aan de andere kant raak. Marseille brak door de Amsterdamse defensie en rechtsback Jonathan Clauss passeerde Gorter met een kiezelhard schot in de lange hoek. De Fransen waren daarna heer en meester en dat leidde nog voor rust tot de gelijkmaker. Pierre-Emerick Aubameyang schoot vallend binnen.

Na rust was het Ajax dat opnieuw uit de startblokken schoot. Forbs, die zijn beste wedstrijd speelde in het shirt van de Amsterdammers, bediende Kenneth Taylor met een knappe voorzet en daarna was binnen schieten een koud kunstje. Ajax ging daarna verder in de aanval en kreeg via Steven Bergwijn een uitgelezen mogelijkheid, maar van dicht bij wist hij Lopez niet te passeren.

Aan alles voelde je dat Ajax de 4-2 moest maken om de wedstrijd over de streep te trekken, maar dat gebeurde niet. Het doelpunt viel aan de andere kant. Weer was het Aubameyang, die nu vanuit het niets raak schoot. Op enkele kansen na over en weer veranderde er daarna niets meer in de score. Ook de grote kans van Taylor, die de bal hard en hoog over volleerde, vond het niet niet. Silvano Vos, die na de rust inviel voor Benjamin Tahirovic, pakte nog een rode kaart.

Brighton & Hove Albion - AEK Athene

Een verrassende uitslag in het duel tussen Brighton & Hove Albion en AEK Athene. The Seagulls, die misschien wel op papier het beste elftal van de groep met Ajax en Marseille zijn, verloren met 2-3 van de Grieken.