Ajax deed pas drie keer eerder mee aan de groepsfase van de Europa league

Zo verliepen de eerdere deelnames van Ajax in de groepsfase van de Europa League

22 september 2023 om 22:50
Laatste update: 22 september 2023 om 22:50

Voor Ajax is het de vierde keer dat ze deelnamen aan de groepsfase van de Europa League. Vlak voor de start van de vierde campagne neemt Voetbalnieuws je mee in de eerdere edities.

Het toernooi draagt pas sinds 2009 de naam van de Europa League. Eerdere edities onder de naam van de UEFA Cup worden niet meegeteld. Ook speelde Ajax vaker in de groepsfase van de Champions League mee en stroomden zij daarna door in de Europa League. Deze resultaten zijn ook niet meegenomen omdat hier enkel wordt gefocust op de jaren waarin Ajax van start ging in de groepsfase van de Europa League.  

2009/10

In het seizoen 2009/10 begon Ajax voor het eerst in de groepsfase van de Europa League. Het was het eerste jaar dat het toernooi onder deze naam bestond en de Amsterdammers waren relatief succesvol. In de Play-offs voorafgaande aan het toernooi werd Slovan Bratislava met cumulatief 7-1 verslagen waarna het echte werk begon. Ajax versloeg tweemaal GNK Dinamo Zagreb en won eenmaal van FC Timisoara. Aangezien Ajax ook gelijk speelde tegen de Roemenen en een punt pakten tegen RSC Anderlecht werd de volgende ronde bereikt. Juventus was daarin echter te sterk door in Turijn met 2-1 te winnen terwijl het in Amsterdam 0-0 werd.

2015/16

Het duurde een aantal jaar voordat we Ajax weer terug zagen in de Europa League groepsfase. De coëfficiënt van Nederland stond laag en de Amsterdammers moesten op het tweede niveau van Europa uitkomen. FK Baumit Jablonec werd in de voorronde met 1-0 verslagen, maar in de groepsfase ging het flink mis. Vier punten werden er gepakt tegen SK Fenerbahce, Celtic FC En Molde FK. Met name de twee gelijke spelen tegen de Noren zorgden er voor dat Ajax niet verder kwam dan een derde plaats. Destijds betekende een derde plaats in de Europa League nog het einde van je Europese avontuur.

2016/17

Na een dieptepunt volgt meestal, jawel een hoogtepunt. En dat hoogtepunt kwam in het seizoen 2016/17. In de groep had Ajax weinig moeite met Panathinaikos FC, Celta de Vigo en Standard Luik. Geen enkele keer werd er verloren en zodoende werd de eerste plaats veilig gesteld. Legia Warschau werd thuis met 1-0 verslagen waardoor een 0-0 in de uitwedstrijd genoeg was voor de volgende ronde. Tegen FC Kopenhagen was het wat lastiger. Ajax verloor uit, maar wist thuis door een 2-0 overwinning verder te komen in Europa.

Hierna kreeg Ajax het lastig. Thuis werd er gewonnen van FC Schalke 04. Met een 2-0 voorsprong reisde de Amsterdammers af naar Duitsland, maar na negentig minuten stond ook daar een 2-0 score op het bord. Na 101 minuten ging het dak er af omdat Schalke de 3-0 maakte en Ajax tien minuten had om de score om te draaien. Dat lukte aan de hand van zowel Nick Viergever als Amin Younes. Tegen Lyon gebeurde eenzelfde verhaal. Thuis werd er met 4-1 gewonnen, maar uit verloor Ajax met 3-1. De Amsterdammers mochten van geluk spreken en plaatsten zich voor de Europa League finale.

De finale ging echter niet zo succesvol. Paul Pogba en Henrikh Mkhitaryan verpestten het feeste voor Ajax dat ten onder ging tegen de Engelse grootmacht. Slechts één Nederlander vierde die avond feest. Ras-Ajacied Daley Blind speelde negentig minuten mee voor United en won daarmee zijn enige Europese prijs.