Spaanse vrouwen zien te weinig cultuurverandering en weigeren voorlopig te spelen

Spaanse vrouwen zien te weinig cultuurverandering, weigeren voorlopig te spelen
15 september 2023 om 12:09
Laatste update: 15 september 2023 om 12:12

De 23 Spaanse speelsters die in augustus het WK in Australië en Nieuw-Zeeland wisten te winnen, willen voorlopig niet meer voor hun nationale team uitkomen. Dat melden diverse Spaanse media vrijdag. Volgens hen zijn er onvoldoende veranderingen in de bondscultuur doorgevoerd, nadat voorzitter Luis Rubiales aftrad wegens een ongewenste kus aan aanvalster Jenni Hermoso.

Ook achttien andere Spaanse speelsters hebben ondertussen laten weten de komende tijd niet te hoeven worden opgeroepen. Montserrat Tomé, de nieuwe bondscoach van Spanje, staat zodoende meteen voor een enorm lastige opgave. Vrijdagmiddag moet zij namelijk haar selectie bekendmaken voor de Nations League-wedstrijden tegen Zweden en Zwitserland, die komende week worden gespeeld.

De dames lieten eerder al weten dat zij niet zouden gaan spelen zodra Rubiales niet uit zijn functie was gezet. Dat gebeurde, maar dat vinden ze dus nog niet genoeg. Naar verluidt zijn er volgens de wereldkampioenen nog te veel mensen werkzaam bij de bond die het vorige beleid voerden. De groep gaat een brief sturen naar de Spaanse voetbalbond met de motivatie en eisen.

Rubiales verscheen vrijdagmiddag overigens voor het eerst voor de Spaanse rechter. Het OM liet weten hem strafrechtelijk te gaan vervolgen, nadat Hermoso aangifte had gedaan.