Exclusive

Dit staat PSV in de Champions League te wachten tegen grootmacht Arsenal

Dit staat PSV in de Champions League te wachten tegen grootmacht Arsenal

20-09-2023 17:00 Laatste update: 16:49

PSV mag zich dit seizoen na vijf jaar afwezigheid weer opmaken voor Champions League-voetbal. De Eindhovenaren zijn gebrand op een goed resultaat en de eerste opponent in de groepsfase is Arsenal. Voetbalnieuws neemt de Engelse topploeg onder de loep.

PSV mag zich op gaan maken voor een confrontatie met Arsenal. The Gunners kennen vanuit het verleden een sterke reputatie in het miljardenbal, maar waren de laatste jaren afwezig. In het seizoen 2016/17 was Arsenal voor het laatst actief in de Champions league waar ze in de achtste finale werden uitgeschakeld door Bayern München. In alle eerdere edities van de Champions Leaugue was Arsenal aanwezig. PSV gaat op bezoek in het Emirates Stadium dat plaats biedt aan 60.704 supporters. Het stadion in Londen is geen onbekende plek voor PSV. De Eindhovenaren speelden er afgelopen seizoen ook al en in 2007, eveneens in de Champions League.

Razendsnelle aanval

Na de jarenlange hegemonie van Arsène Wenger was het aan Unai Emery om de hoogtijdagen van Arsenal nieuw leven in te blazen. Wat Emery in anderhalf jaar tijd niet lukte, deed zijn opvolger Mikel Arteta wel. Het clubicoon nam het stokje van zijn landgenoot over en maakte van Arsenal de afgelopen drie seizoenen een geoliede vechtmachine.

Het gevaar van Arsenal zit absoluut voorin. Bukayo Saka is één van de grootste Engelse talenten en eigenlijk is enkel het woord talent niet meer voldoende voor de rechtsbuiten. Saka nam Arsenal afgelopen seizoen bij de hand en zorgde er voor dat The Gunners tot aan het slot van het seizoen kans maakte op de titel. De razendsnelle vleugelaanvaller maakt het iedere ploeg lastig en PSV zal moeite krijgen om de aanvaller in bedwang te houden. PSV beschikt over snelle vleugelverdedigers, maar als zij de aanvaller eenmaal laten lopen is het kassa.

Naast Saka beschikt Arsenal nog over Gabriel Jesus en Gabriel Martinelli. Jesus is nog herstellende van een blessure, maar heeft zijn eerste minuten al weer in de benen. De aanvaller zal tegen PSV in de basis worden verwacht en met een gemiddelde van één op drie afgelopen seizoen is de verdediging van PSV gewaarschuwd. Waar Jesus nog wel eens geblesseerd was, stond Martinelli meermaals op. De Braziliaan scoorde afgelopen jaargang vijftien keer in de Premier League en is met zijn snelheid een absoluut gevaar. Martinelli heeft echter een spierblessure opgelopen, maar zijn  waarschijnlijke vervanger is ook niet minder. Eddie Nketiah kwam al meermaals tot scoren dit seizoen en heeft bewezen eveneens een groot gevaar te zijn. 

Sterk aankoopbeleid

Afgelopen seizoen moest aanvoerder Martin Ødegaard het vaak doen met Granit Xhaka en Thomas Party naast zich. Verdedigend was dit nog wel eens te zwak en daarom besloot Arsenal de portemonnee te trekken en Declan Rice over te nemen van West ham United. 123 miljoen euro kostte de Engelsman, maar wel laat hij direct zien een meerwaarde te zijn voor het elftal. De jeugdige Ismael Saibari zal het aanvallend lastig gaan krijgen als hij constant Rice in zijn nekt voelt.

Naast Rice werd ook Kai Havertz aan de selectie toegevoegd. De Duitser kwam voor 75 miljoen euro over van Chelsea en geeft de ploeg van Arteta een extra aanvallende impuls vanaf het middenveld. Naar verwachting zal Jerdy Schouten de taak gaan krijgen om Havertz af te stoppen en dat zal een zware opgave worden voor de Nederlander.

Waar liggen de kansen voor PSV? 

Onder het kopje aankoopbeleid had ook de komst van Jurriën Timber gemogen. De verdediger kwam over van Ajax, maar raakte al vroeg geblesseerd. Door zijn blessure liggen er ook kansen voor PSV. De Eindhovenaren zijn soms wankel in de verdediging en zullen het vertrek van Ibrahim Sangaré gaan merken. Voorin is het echter een ander verhaal. Johan Bakayoko en aanwinsten Noa Lang en Hirving Lozano kunnen het met hun snelheid de verdediging lastig gaan maken. Vooral wetende dat Arsenal op de back-posities erg krap en zwak zit. Oleksander Zinchenko is net terug van een blessure, maar overtuigde nog niet. Ben White aan de andere kant leek zijn positie af te moeten gaan staan aan Timber, maar door zijn blessure staat de centrale verdediger nog altijd als rechtsachter op het formulier. Achter Zinchenko ontbreekt het aan de vleugelverdedigers waardoor PSV het later in de wedstrijd Arsenal door de aanvallende krachten nog wel eens lastig kan gaan maken. Door de lucht heeft de Eindhovense formatie wellicht wel het grootste wapen. Luuk de Jong is iets kleiner dan zowel William Saliba als Gabriel, maar de aanvaller heeft dit seizoen al meermaals laten zien hoe kopsterk hij is.

Nederlandse inbreng

Afgelopen zomer transfereerde Timber dus van Ajax naar Arsenal. De verdediger begon sterk, maar kampt momenteel met een knieblessure. Ødegaard kent een verleden bij SC Heerenveen en Vitesse. De middenvelder werd tweemaal verhuurd aan de Eredivisieploegen toen hij nog onder contract stond van Real Madrid. Twee jaar geleden speelde Reiss Nelson op huurbasis bij Feyenoord en voor Zinchenko wordt het dus weer een speciale ontmoeting. De Oekraïner werd door PSV voor een jaar gehuurd, maar in Eindhoven kwam hij niet volledig uit de verf.

Eerdere ontmoetingen

Zoals hierboven als eens vermeld speelden beide ploegen als eens vaker tegenover elkaar. Afgelopen seizoen zaten beide bij elkaar in de poule van de Europa League. In Londen was het geen prettige avond voor PSV. De Eindhovenaren hadden weinig in te brengen en gingen uiteindelijk met 1-0 onderuit. Een week later in eigen huis ging het een stuk beter. De ploeg van Ruud van Nistelrooij speelde een sterke wedstrijd en won op eigen veld met 2-0.

In 2007 kende PSV een zeer prettige avond in het Emirates. Nadat de thuiswedstrijd met 1-0 was gewonnen zorgde Alex er in de 83e minuut voor dat PSV in Londen op 1-1 kwam. Door de late gelijkmaker schakelde PSV Arsenal uit in de achtste finale van de Champions League. In de vier ontmoetingen daar voor wist PSV niet als winnaar van het veld te lopen. Tweemaal werd er verloren en tweemaal eindigde de stand gelijk.

PSV en Arsenal zullen op woensdag 20 september om 21.00 uur aftrappen. De wedstrijd in het Emirates belooft een hoop spektakel en zal live te volgen zijn bij Ziggo Sport, Veronica en in het liveblog van Voetbalnieuws