Reactie

Koeman verklaart opstelling: 'Tijdens het spel verandert het systeem zo veel'

Koeman verklaart opstelling: 'Tijdens het spel verandert het systeem zo veel'

07-09-2023 20:36 Laatste update: 20:38

Ronald Koeman heeft zijn opstelling voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland toegelicht. Het Nederlands elftal begint met drie centrumverdedigers en Daley Blind en Denzel Dumfries als aanvallende backs. Koeman erkent dat hij het systeem heeft veranderd, en dat Oranje in de eerste vier wedstrijden van zijn tweede periode niet heeft kunnen brengen wat hij wilde.

Koeman onderstreepte aan het begin van zijn periode dat hij terug wilde naar 4-3-3, maar hij vertelt dat hij 5-3-2 nooit heeft afgeschreven. "Volgens mij ben ik, als je mij analyseert, een trainer die bij alle clubs wel een keer anders speelt en niet altijd 4-3-3. Ik heb hier lang de tijd voor gehad om over na te denken. In eerste instantie hebben we niet kunnen brengen wat we willen. We hebben een selectie om zo te kunnen spelen en dan kies ik daarvoor", aldus Koeman tegenover de NOS.

Dat Oranje teruggrijpt op het recept van Van Gaal, is volgens hem dan ook niet gek. "Er moet resultaat zijn. Je moet het gevoel hebben dat er een ontwikkeling in zit en dat heb ik niet gezien bij 4-3-3." Hij vindt dat men in Nederland soms te veel praat over het systeem. "Want als poppetje links iets hoger staat, is het met drie opbouwen en een box op het middenveld. Tijdens het spel verandert het systeem zo veel. Ik denk dat dit heel aanvallend is en dat we zo beter druk op de tegenstander kunnen zetten."

Koeman begrijpt uiteraard de vragen, opmerkingen en kritiek, maar wil zich koste wat kost kwalificeren. Weghorst is volgens hem de diepe spits, met Cody Gakpo en Xavi Simons daaronder. Daley Blind staat op links als aanvallende back. Kan hij dat nog wel belopen? "Ik heb Blind gezien in juni en ik ben niet altijd van de statistieken, maar hij is super fit. Dat heeft hij dezer dagen ook al bewezen. Het is een voetballer met een enorm tactisch vermogen. Dat heb je nodig binnen je elftal."

De moeilijke keuze voor de plaats naast Frenkie de Jong op het middenveld is gevallen op Marten de Roon. "Ik kies voor ervaring, want we weten het belang van deze wedstrijd. Dat heeft altijd gefunctioneerd. Ik ben daar niet bang voor en zie dit niets als een gok. Als je aan hetzelfde vasthoudt en het zou niet goed gaan, zegt men ook waarom verander je dat niet? Het is geen gok, maar als dat wel zou zijn heb ik gelukkig vaak goed gegokt."

Nederland - Griekenland begint om 20.45 uur in Eindhoven en is live te volgen via het blog van VoetbalNieuws.