Een strijd tussen twee grootmachten: zo ontstond en ontwikkelde zich de La Liga

Een strijd tussen twee grootmachten: zo ontstond en ontwikkelde zich de La Liga

5 september 2023 om 14:13
Laatste update: 5 september 2023 om 14:39

De Spaanse voetbalcompetitie behoort al jaren tot de absolute top van Europa. Maar hoe is deze prestigieuze competitie eigenlijk ontstaan? VoetbalNieuws geeft je een terugblik op de rijke historie van La Liga.

Oprichting

La Liga werd opgericht in 1929 en bestond toen uit één divisie van tien clubs. Deze nationale league volgde regionale competities op die al sinds begin 1900 werden georganiseerd in Spanje. De kampioen van de allereerste La Liga werd FC Barcelona.

In de beginjaren werd de Spaanse voetbalcompetitie gedomineerd door clubs als Athletic Bilbao, Barcelona en Real Madrid. De loop der jaren breidde het zich steeds verder uit met meer clubs. Zo bestond La Liga in 1950 al uit zestien ploegen.

De strijd tussen twee supermachten

De jaren '50 en '60 stonden vooral in het teken van de de strijd tussen Barcelona en Real Madrid. Beide clubs wonnen veel landstitels en domineerden het Spaanse voetbal. Real Madrid vestigde zich als recordkampioen en heeft deze titel tot op de dag van vandaag. 

In de jaren '70 kwamen er enkele nieuwe titelpretendenten op, zoals Atlético Madrid en Valencia. Toch bleven Barça en Real Madrid de dienst uitmaken in Spanje. Atlético staat momenteel op elf titels en Valencia wist er door de jaren heen zes te winnen.

Begin jaren '90 telde La Liga zelfs 22 clubs, maar dit bleek te veel van het goede. Vanaf 1997 werd de competitie weer teruggebracht naar twintig deelnemers, wat tot op de dag van vandaag het geval is.

Ondanks enkele titels voor andere clubs, is La Liga de afgelopen decennia vooral een tweestrijd gebleken tussen eeuwige rivalen Barcelona en Real Madrid. De Madrilenen staan op 35 titels en de Catalanen wisten 27 keer de La Liga te winnen.