Exclusive

Twente wacht zware opgave: dit staat de Tukkers te wachten tegen Fenerbahce

Twente wacht zware opgave: dit staat de Tukkers te wachten tegen Fenerbahce

24-08-2023 09:00 Laatste update: 08:48
2

FC Twente is dicht bij het bereiken van de groepsfase van de Conference League, maar moet daarvoor wel afrekenen met Fenerbahce SK. De Turken hebben een topploeg en dit staat de ploeg van Joseph Oosting te wachten.

Fenerbahce is dus de laatste horde voor Twente in aanloop naar de Conference League. De club werd in 1907 officieel opgericht en staat bekend als één van de grootste ploegen van Turkije. In totaal werd de club negentien keer kampioen van het land, maar de laatste titel dateert al weer uit 2014. Afgelopen seizoen won Fenerbahce wel de Turkse beker. In het Şükrü Saracoğlu Stadion passen 52.500 supporters en het stadion staat bekend als een heuse heksenketel. Momenteel staat de club onder leiding van Ismail Kartal die de afgelopen weken een 4-3-3 systeem hanteerde.

De weg naar Twente

Fenerbahce is al enige tijd bezig om zich te plaatsen voor de Conference league. De ploeg kwam in de tweede kwalificatieronde al uit tegen FC Zimbru Chisinau uit Moldavië. De relatief onbekende club had geen schijn van kans en werd in Turkije met 5-0 van de mat gespeeld. In Moldavië ging het net wat beter. De eindstand werd 0-4 voor Fenerbahce. Maribor was de volgende tegenstander en ook zij waren een makkelijke kluif. Eenmaal 3-1 en een keer 0-3 betekende dat de Turken zich komende week gaan melden in Enschede.

Het gevaar van Fener

Fenerbahce is een ploeg die niet te onderschatten valt. Op papier lijkt het zelfs een uitgemaakte zaak wie er gaat winnen, maar de Turken hebben te maken gehad met flink wat transfers waardoor de ploeg elkaar nog leert kennen. Het talent van de club, Arda Güler, vertrok naar Real Madrid, maar er is nog genoeg kwaliteit aanwezig in de ploeg. Afgelopen seizoen vertolkte Enner Valencia de hoofdrol in de spits. De Ecuadoriaan vertrok echter naar Internacional, maar zijn vervanger is niemand minder dan Edin Dzeko. De Bosniër kwam over van Internazionale en stond afgelopen seizoen nog in de Champions League-finale. Met Michy Batshuayi heeft Fenerbahce nog een topspits achter de hand. De Belg kwam afgelopen seizoen tot twintig doelpunten voor de Turken.

Op de transfermarkt heeft Fenerbahce zich ook aardig geroerd. Naast Dzeko werd ook Dusan Tadic transfervrij ingelijfd. De voormalig aanvoerder van Ajax was ontevreden in Amsterdam en vertrok naar de Turkse topploeg. De Serviër is een ware leider en was de afgelopen weken met enkele doelpunten ook al de gevierde man in Turkije. Ook voormalig Feyenoorder Sebastian Szymanski staat onder contract bij Fenerbahce. De aanvallende middenvelder veroverde al vrij snel een basisplaats en zal ook tegen Twente in de basis worden verwacht. Voor Turks-international Cengiz Ünder werd vijftien miljoen euro betaald en Fred werd voor tien miljoen overgenomen van Manchester United. Centraal achterin is Attila Szalai te vinden. De Hongaar kwam afgelopen seizoen iedere wedstrijd in actie voor Fenerbahce en zal een taaie worden voor Twente-aanvallers Manfred Ugalde en Ricky van Wolfswinkel.

Nederlandse inbreng

Bij Fenerbahce staan twee Nederlanders onder contract. Althans, twee geboren Nederlanders. Ferdi Kadioglu werd geboren in Arnhem, speelde in alle Nederlandse jeugdelftallen, maar koos voor Turkije. De rechtervleugelverdediger is een onbetwiste basiskracht en miste dit seizoen nog geen minuut. De 23-jarige verdediger maakt een stormachtige ontwikkeling door en zal tegen Twente zeker van de partij zijn.

Naast Kadioglu staat ook Jayden Oosterwolde onder contract bij Fenerbahce. Voor de linkervleugelverdediger zal het een speciale wedstrijd worden tegen Twente aangezien hij daar de jeugdopleiding doorliep. In totaal kwam Oosterwolde zelfs 41 keer uit voor Twente en afgelopen seizoen vertrok de back naar Parma SC. Slechts een half jaar zat Oosterwolde in Italië voordat Fenerbahce zes miljoen euro betaalde voor de Nederlander. De back is geen vaste basisklant, maar komt bijna iedere wedstrijd wel in actie.

Twente en Fenerbahce nemen het komende donderdag tegen elkaar op in Istanbul. De wedstrijd begint om 19.00 uur en is live te volgen op Veronica en via het liveblog van Voetbalnieuws. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!