Exclusive

PSV uit op revanche, dit moet je weten over de Schotse 'laatste horde' Rangers FC

PSV uit op revanche, dit moet je weten over de Schotse 'laatste horde' Rangers FC

20-08-2023 15:10 Laatste update: 22-08-2023 18:33

PSV plaatste zich dinsdagavond voor de laatste ronde van de play-offs voor de Champions League. De opponent in de wedstrijd is een oude bekende en Voetbalnieuws neemt Rangers FC voor je onder de loep.

Rangers FC, ook wel bekend als Glasgow Rangers, is de laatste horde voor PSV op weg naar het miljardenbal. De Schotten werken hun wedstrijden af op het imposante Ibrox Stadium waar zo’n vijftig duizend supporters luidkeels achter hun ploeg staan. De Schotten staan bekend als de meest succesvolle ploeg ter wereld aangezien zij al 55 keer Schots kampioen werden en een verzameling aan Schotse bekers hebben. De Europa Cup II werd in 1972 als enige Europese hoofdprijs aan het palmares toegevoegd. Momenteel staat de ploeg onder leiding van Michael Beale. Afgelopen seizoen werden de Rangers tweede in de competitie achter Celtic.

De weg naar PSV

Zowel PSV als Rangers had een geplaatste status. Dat betekent dat beide ploegen op basis van hun coëfficiënt dusdanig goed heeft gepresteerd in Europa de afgelopen jaren dat zij pas later in het toernooi hoefde in te stromen. Voor Rangers betekende dat, dat zij, net als PSV pas in de afgelopen ronde voor het eerst in actie kwamen. Het Zwitserse Servette was de tegenstander en dat ging niet zonder slag of stoot. In eigen huis werd er ternauwernood met 2-1 gewonnen van de Zwitsers, maar in de uitwedstrijd kwam Servette op voorsprong. Rangers maakte na rust gelijk en door die 1-1 eindstand plaatsten de Schotten zich maar net.

Het gevaar van de Rangers

Mocht er enige twijfel zijn, dan halen we die graag uit de lucht, maar de Rangers zijn zeker geen mindere ploeg dan PSV. De Schotten hebben, ook qua competitie, wellicht niet de naam of de uitstraling, maar zijn zeker wel voetbalgek. Het winnen van prijzen zit dus in het DNA en afgelopen seizoen zag PSV hun Champions League-campagne al sneuvelen tegen de recordkampioen van Schotland. Het gevaarlijkste wapen van de Rangers is toch James Tavernier. De veelzijdige vleugelverdediger was afgelopen seizoen betrokken bij 28 doelpunten en geldt als een gevaarlijk wapen. Gezegd moet worden dat Tavernier de strafschoppen neemt, maar menig aanval begint bij de Engelsman. Peter Bosz zal daardoor ook met een goed plan moeten komen aangezien de defensief zwakkere Patrick van Aanholt een lastige kluif gaat hebben aan de vleugelverdediger in aanvallend opzicht.

Dan een opvallend feit. Afgelopen seizoen kwamen na Tavernier Antonio Colak, Fashion Sakala, Alfredo Morelos en Malik Tillman tot de meeste doelpunten en assists. Van al deze spelers speelt geen enkele van deze aanvallers nog bij de Rangers. Tillman werd afgelopen week zelfs gepresenteerd bij PSV en Morelos vertrok na zes jaar bij de Rangers en zit momenteel nog zonder nieuwe club. Op basis van de statistieken van afgelopen jaar is dus weinig op te maken, maar de Rangers haalden wel meerdere oude bekenden deze zomer. Danilo werd overgenomen van Feyenoord en bewees al zijn waarde. In de wedstrijd tegen Livingston scoorde de Braziliaan en de afgelopen wedstrijden stond hij steevast in de basis. Cyriel Dessers kwam eveneens naar Rangers en werd overgenomen van Cremonese. De voormalig Feyenoorder kwam tot nu toe ook tot pas één doelpunt voor de Schotten en zal waarschijnlijk ook starten tegen PSV.

Nederlandse inbreng

De Rangers en Nederland zijn door de geschiedenis al vaker aan elkaar verbonden geweest. Afgelopen zomer werd Sam Lammers overgenomen van Atalanta Bergamo en de wedstrijd tegen PSV zal het een speciale worden voor de Aanvaller. Lammers doorliep de jeugdopleiding van PSV, maar wist nooit definitief door te breken. Afgelopen week kwam de Nederlander voor het eerst tot scoren voor zijn nieuwe ploeg, maar of hij tegen PSV in de basis zal staan is de vraag. Momenteel is Lammers de enige Nederlander onder contract bij de Rangers, maar zoals al genoemd is hij niet de eerste. Onder andere Ronald Waterreus, de broers De Boer en Giovanni van Bronckhorst gingen Lammers voor. Dick Advocaat was overigens de eerste buitenlandse trainer voor de Rangers.

Komende dinsdag staat de eerste ontmoeting tussen beide op het programma. PSV zal uit zijn op revanche aangezien zij afgelopen jaar werden uitgeschakeld door de Schotten in de laatste play-off-ronde voor de Champions League. Beide ploegen trappen af om 21.00 uur en een week later staat de return in Eindhoven op het programma.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!