Exclusive

Transferbalans van de Eredivisie: zo staat de top er momenteel financieel voor

Transferbalans van de Eredivisie: zo staat de top er momenteel financieel voor

16-08-2023 08:25 Laatste update: 08:44

De transfermarkt is in volle gang en het regent iedere dag van de geruchten.  De top van de Eredivisie is druk bezig met het kopen en verkopen van spelers en Voetbalnieuws maakt de voorlopige balans op.

Feyenoord, 4.65 miljoen euro

In Rotterdam zal er een redelijke feeststemming hangen omtrent de transfers van de club. Orkun Kökcü werd verkocht aan SL Benfica, maar verder verloor Feyenoord tot op heden geen belangrijke spelers. Lutsharel Geertruida was dicht bij een transfer naar RB Leipzig, maar momenteel is de verdediger nog altijd speler in Rotterdam. Naast Kökcü vertrok ook Danilo voor 6,3 miljoen euro en werden er aan zowel Robert Bozenik als Marouan Azarkan nog meerdere tonnen overgehouden. Het binnengekomen geld werd echter ook al grotendeels uitgegeven. De portemonnee werd getrokken voor Ayase Ueda waar Feyenoord maar liefst negen miljoen euro voor neer legde. Ramiz Zerrouki kostte 7,2 miljoen en Calvin Stengs werd voor zes miljoen aangetrokken. In totaal gaf Feynoord al 28,75 miljoen uit en daarmee gaven zij het meeste uit van alle Eredivisieploegen. Wel schrijven zij groene cijfers aangezien de totale inkomsten op 33,4 miljoen staan en er dus een plus van 4,65 miljoen onder de streep staat.

PSV, minus 10.6 miljoen

In Eindhoven worden momenteel rode cijfers geschreven en daarmee zijn zij één van de weinigen. De vraag is echter of iemand er wakker van ligt. Afgelopen seizoen moest PSV Cody Gakpo verkopen, maar werd ook Noni Madueke overgenomen door Chelsea. Door beide transfers in de winter heeft PSV een nog dusdanig gevulde portemonnee dat de club nu flink kan investeren. Voor geen enkele speler werd een flinke zak geld neergelegd waardoor Érick Guttiérez momenteel de duurste uitgaande transfer is met 5,5 miljoen euro. In Eindhoven baalt men er echter wel nog van dat Xavi Simons voor slechts vier miljoen de deur uit wandelde. In totaal kwam er door de verkopen van ook Maximiliano Romero en Philipp Max 13,9 miljoen binnen. Aan de andere kant werd er dus wel flink uitgegeven. Noa Lang kostte 12,5 miljoen euro, maar met bonussen kan dit bedrag oplopen tot vijftien miljoen. Voor Ricardo Pepi werd al elf miljoen betaald en Malik Tillman wordt voor een prijs van één miljoen euro een seizoen gehuurd. Echter moet er nog zeker twaalf miljoen euro bij gaan komen aangezien PSV dat bedrag gaat betalen aan Bologna voor Jerdy Schouten. Momenteel staat de min dus op 10,6 miljoen, maar dat zal deze week oplopen tot zo’n 23 miljoen euro.

Ajax, 84.9 miljoen euro

In Amsterdam heeft men, zoals wel vaker, een goede transferzomer. De afgelopen jaren werden er al vaker groene cijfers geschreven en Sven Mislintat is hard op weg om dat dit seizoen weer te doen. Jurriën Timber en Edson Álvarez werden voor respectievelijk veertig en 38 miljoen euro verkocht waardoor de Amsterdamse portemonnee goed gespekt is. Calvin Bassey bracht nog eens 22,5 miljoen op en Mohamed Daramy werd als klap op de vuurpijl verkocht voor twaalf miljoen. In totaal haalde Ajax 113,4 miljoen binnen, maar of men net zo gelukkig is als de afgelopen jaren is de vraag. De Amsterdammers moesten bezuinigen door het mislopen van de Champions League en staan er sportief gezien minder voor dan de afgelopen jaren. In totaal gaf Ajax ook pas 28,5 miljoen uit aan spelers als Carlos Forbs, Benjamin Tahirovic, Diant Ramaj en Jakov Medic. Feest of niet, de transferbalans van Ajax komt uit op een flinke plus, namelijk zo’n 85 miljoen euro.

AZ Alkmaar, 36.2 miljoen

In Alkmaar zal men zeer tevreden zijn over de financiële huishouding. Afgelopen seizoen was een succesvol jaar waardoor meerdere spelers op de radar stonden van Europese topploegen. Tijjani Reijnders vertrok al voor negentien miljoen exclusief bonussen naar AC Milan en voor Milos Kerkez werd al bijna achttien miljoen betaald. Ook Sam Beukema werd voor negen miljoen euro overgenomen door Bologna waardoor AZ al bijna 46 miljoen kon bijschrijven. Grote aankopen werden er echter nog niet gedaan. De duurste transfer staat op naam van Alexandre Penetra voor 4,2 miljoen euro. Ook voor Denso Kasius en David Möller Wolfe werden niet de hoofdprijs betaald waardoor AZ pas 9,7 miljoen uit gaf. Een snelle rekensom leert ons dat de Alkmaarders daardoor een plus schrijven van iets meer dan 36 miljoen euro.

FC Twente, 9.1 miljoen euro

In Enschede zal men dubbele gevoelens hebben. De teller staat momenteel op een positief resultaat van zeker negen miljoen euro, maar het verlies is groot. Vaclav Cerny bracht acht miljoen in het laatje en Ramiz Zerrouki 7,2 miljoen. Virgil Misidjan en Julio Pleguezuelo vertrokken echter transfervrij waardoor de Tukkers veel kwaliteit inleverden. Wel werd er vier miljoen betaald om Manfred Ugalde definitief in de lijven en voor Younes Taha werd 1,2 miljoen betaald. Youri Regeer kwam over uit Amsterdam voor iets minder dan een miljoen euro, maar kwalitatief gezien is de selectie van Twente er flink op achteruit gegaan. De ploeg van Joseph Oosting zal hopen om Europees voetbal veilig te stellen waardoor zij wellicht in het vervolg van de markt nog toe kunnen slaan.