Exclusive

Het gevaar van Zuid-Afrika: hier moeten de Oranje Leeuwinnen rekening mee houden

Het gevaar van Zuid-Afrika: hier moeten de Oranje Leeuwinnen rekening mee houden

03-08-2023 10:44 Laatste update: 10:44

De Oranje Leeuwinnen eindigden in een groep met Vietnam, Portugal en de Verenigde Staten als groepswinnaar en zijn daarom verzekerd van een plek bij de laatste zestien. Daarin is Zuid-Afrika de tegenstander die moet worden verslagen om het tot de kwartfinale van het WK te schoppen. Wat moet je weten over de Afrikanen? VoetbalNieuws neemt de dames van Bafana Bafana voor je onder de loep.

Knappe prestatie in de groepsfase

De vrouwen van Zuid-Afrika deelden hun groep met Zweden, Italië en Argentinië. Waar de Scandinaviërs vooraf al als absolute favoriet werd gezien voor de groepswinst, was de strijd om plek twee een spannende. Zuid-Afrika speelde haar eerste wedstrijd van het toernooi tegen Zweden en kwam daarin knap op voorsprong, maar gaf het met twee tegengoals alsnog weg waardoor er met 2-1 werd verloren.

Een voorsprong weggeven is hét grote thema waar Zuid-Afrika dit toernooi mee te maken heeft. In de wedstrijd tegen Argentinië kwamen de Afrikaanse dames zelfs op een 2-0 voorsprong, maar door twee Zuid-Amerikaanse treffers eindigde dat duel in een 2-2 gelijkspel. Dat betekende dat Zuid-Afrika met Argentinië en Italië, alle drie met één punt, in de laatste speelronde streed om het laatste ticket voor de knock-out fase.

Met name directe tegenstander Italië was het land waar Zuid-Afrika voor uit moest kijken. Dit keer was het echter Zuid-Afrika dat een achterstand om boog in een voorsprong. Een kwartier voor tijd kwamen de vrouwen van Azzuri op gelijke hoogte, maar in de extra speeltijd stelde Zuid-Afrika de winst veilig (3-2). Dat betekende dat niet Italië of Argentinië, maar Zuid-Afrika de nummer twee in de groep werd.

Wapens en gevaarlijke speelsters

Een blik op de basiself van Zuid-Afrika verraadt dat het gevaar vooral in de aanval zit. Dat gevaar zit hem vooral in de absolute snelheid die twee speelsters van Bafana Bafana met zich meebrengen. Thembi Kgatlana en Hildah Magaia zijn de twee waar Andries Jonker de Oranje Leeuwinnen zeker voor gaat waarschuwen.

Kgatlana is de absolute sterspeler van Zuid-Afrika. Ze staat in de punt van de aanval, draagt de aanvoerdersband en wist door haar snelheid en techniek al twee keer tot scoren te komen en ook twee assists te leveren. Magaia, haar snelheidsmaatje op de linker vleugel, wist ook al twee doelpunten te maken en één assist te leveren.