Nieuws

Wie is Alex Kroes, de nieuwe algemeen directeur die door Ajax opeens gechorst is?

Wie is Alex Kroes, de nieuwe algemeen directeur die door Ajax opeens gechorst is?

2 april - 09:20 Laatste update: 09:39

Ajax heeft dinsdagochtend Alex Kroes geschorst. De directeur was pas sinds maart officieel de nieuwe algemeen directeur van de Amsterdammers. Wie is Alex Kroes eigenlijk en welke bestuurservaring heeft hij? VoetbalNieuws schetst een portret!

Wie is Alex Kroes?

De 48-jarige Kroes is de opvolger van de opgestapte Edwin van der Sar, die op 1 juni zijn taken overdroeg aan zijn collega-directieleden. Kroes is een afgestudeerd bedrijfseconoom en medeoprichter van de Sports Entertainment Group, een internationaal kantoor van zaakwaarnemers in het voetbal, maar ook in andere sporten.

Welke bestuurservaring en Ajax-connectie heeft Alex Kroes?

Hij was tussen 2019 en 2022 (groot)aandeelhouder van Go Ahead Eagles en vanaf eind 2022 directeur International Football Strategy bij AZ. Kroes heeft ook een Ajax-verleden. In zijn tienerjaren heeft hij er immers vrijwel de gehele jeugdopleiding doorlopen. Anno 2023 is hij nog steeds lid van de club, spelende in het vijfde elftal van de zaterdagamateurs.

Waarom kon Alex Kroes niet direct bij Ajax aan de slag?

De komst van Kroes werd al op 17 november 2023 aangekondigd. De directeur mocht niet meteen aan de slag bij Ajax, vanwege het geldende concurrentiebeding dat hij nog bij AZ had. De Alkmaarders hielden hem daar ondanks vele pogingen van Ajax definitief aan. "We hadden Kroes graag eerder gehad. Tot mijn grote ongebrip trok AZ de stekker uit de gesprekken", zei Van Praag op een algemene aandeelhoudersvergadering.


Alex Kroes in zijn tijd als aandeelhouder van Go Ahead Eagles.

"Ik ben zeer verheugd en bovendien trots dat de club mij voor deze functie heeft benaderd", zo liet Kroes destijds zelf weten. "Voor mij is het hier allemaal in de jeugd begonnen en ben als speler van de zaterdagafdeling nu nog altijd aan Ajax verbonden. Wat dat betreft breekt er straks een nieuwe fase aan in Amsterdam, daar heb ik enorm veel zin in. Ik heb nog een verantwoordelijkheid bij AZ en die zal ik de komende tijd ook nemen. Ik ben AZ dankbaar voor de kansen en mooie tijd die ik heb gehad."

Waarom is Alex Kroes geschorst? 

Dinsdagochtend kwam het nieuws naar buiten dat Ajax Alex Kroes per direct schorst. De nieuwe directeur zou, met de wetenschap dat hij een functie bij de Amsterdamse club ging bekleden, aandelen hebben gekocht. Er wordt hem verweten bij deze transactie te hebben gehandeld met voorkennis. Voor de Amsterdammers was dit reden genoeg om de directeur te schorsen. Het is nog onduidelijk of de schorsing tot het ontslag van Kroes leidt.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!