Nieuws

Waarom staat Feyenoord-spits Giménez niet in de Mexico-basis tijdens de Gold Cup?

Waarom staat Feyenoord-spits Giménez niet in de Mexico-basis tijdens de Gold Cup?

30-06-2023 11:11 Laatste update: 11:08

De Gold Cup is momenteel in volle gang en daar neemt ook Mexico met een flink Eredivisie-gehalte aan deel. Ajax-spelers Edson Álvarez en Jorge Sanchez kunnen rekenen op een basisplaats, maar dat geldt niet voor Santiago Giménez. Waarom staat de spits van Feyenoord over het algemeen niet bij de eerste elf? VoetbalNieuws legt het je uit.

Immens populaire Giménez beleeft hobbelige interlandcarrière

Nog geen twee jaar geleden, toen Giménez net doorbrak bij zijn voormalige club Cruz Azul, maakte hij zijn debuut in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ecuador. Sinds de spits debuteerde kwam hij dertien keer in actie voor El Tricolor. Eduardo López, een journalist die werkt voor de Mexicaanse tak van AS, vertelde onlangs aan VoetbalPrimeur dat de spits in Mexico wordt gezien als Golden Boy en het Mexicaanse publiek loopt dan ook met hem weg.

Datzelfde publiek kwam afgelopen november nog in een kleine opstand toen duidelijk werd dat Giménez niet tot de WK-selectie van Mexico behoorde. Het mondiale toernooi dat in Qatar werd gehouden ontaarde in een groot fiasco waarna bondscoach Gerardo Martino besloot om op te stappen. In de interlandperiode die op het WK volgde werd Giménez wel geselecteerd. "Santi, Santi, Santi!", klonk de roep om de spits van Feyenoord toen hij wederom weer eens op de bank moest beginnen tegen Jamaica.

De concurrent

Onder de nieuwe bondscoach Diego Cocca was Giménez wederom niet zeker van een basisplaats. Dat alles komt door concurrent Henry Martín. De spits van Club América is met zijn dertig jaar een ervaren kracht bij Mexico en maakte ook een stuk meer vlieguren. In totaal speelde Martín 33 interlands waarin hij zeven keer tot scoren wist te komen.

Vlak voor de Gold Cup werd ook Cocca uit zijn functie gezet. Jaime Lozano heeft het momenteel bij Mexico voor het zeggen. Ook de interim-bondscoach kiest in de wedstrijden dat het erom gaat voor Martín in de punt in plaats van Giménez. Het lijkt er nu op dat Martín in de wedstrijden speelt waarin het écht om de knikkers gaat, terwijl de spits van Feyenoord het mag doen tegen de mindere goden. Wel zijn Giménez en Martín de enige twee spitsen in de selectie van Mexico.

Waarom staat Feyenoord-spits Giménez niet in de Mexico-basis tijdens de Gold Cup?
Henry Martín, de concurrent van Santiago Giménez bij Mexico

"Ik ben geen ster, verre van"

Giménez zelf lijkt niet zo veel te zitten met zijn reserverol. De aanvalsleider wacht geduldig op zijn kansen. "Ik ben geen ster, verre van dat. Mijn positie is hetzelfde als die van de anderen. Ik dien het team en probeer mijn best te doen als het mijn beurt is", zei Giménez bij FOX na afloop van de met 4-0 gewonnen wedstrijd van Mexico tegen Honduras, waarin hij als invaller nog een goal afgekeurd zag worden tegen Honduras (4-0). In de nacht van donderdag op vrijdag speelde Mexico tegen Haïti. Daarin begon Giménez weer op de bank, maar hij viel in en kwam tot scoren (3-1 winst).