Exclusive

Erfenis van Kökcü: deze strijd gaat op het Feyenoord-middenveld worden gestreden

Erfenis van Kökcü: deze strijd gaat op het Feyenoord-middenveld worden gestreden

23-06-2023 20:05

Waar het voor spelers een rustige periode is, draaien de directeuren momenteel overuren. Dat is ook bij Feyenoord het geval, al is het wel wat rustiger dan de vorige transferzomer waarin een groot aantal spelers de deur in Rotterdam achter zich sloot. Aanvoerder Orkun Kökcü is in ieder geval vertrokken, maar directeur Dennis te Kloese is al flink aan het renoveren. Hoe gaat het Rotterdamse middenveld er eigenlijk uitzien? VoetbalNieuws neemt deze specifieke linie van Feyenoord onder de loep.

Twee vertrekkers

Orkun Kökcü
Kökcü beleefde een geweldig seizoen met Feyenoord waarin hij kampioen werd en zich uitstekend profileerde in de Europa League. De aanvoerder van de Rotterdammers stond in de belangstelling van een handvol clubs uit de Premier League, maar koos uiteindelijk voor een stap naar Benfica. De move van Kökcü had iedereen in Rotterdam op voorhand wel aan zien komen, maar dat hij een grote erfenis nalaat staat vast.

Dermane Karim
Karim kwam afgelopen seizoen niet in actie in de hoofdmacht van Feyenoord, maar stond in de jeugdopleiding van de Rotterdammers bekend als een veelbelovend talent. De negentienjarige defensieve middenvelder, die zijn debuut voor het grote Togo al maakte, is van de hand gedaan aan The City Football Group. In één klap is Karim de grootste directe uitgaande transfer van Varkenoord ooit. Feyenoord heeft dus een potentiële controleur minder.

De overblijvers: veel sterkhouders en sluimerend doorbrekend talent

Mats Wieffer
Het verhaal van Mats Wieffer is bekend. De middenvelder kwam afgelopen transferzomer over van Excelsior en wist zich na de winterstop in de basis te spelen. Daar verdween hij niet meer uit en zelfs in het grote Oranje lijkt hij momenteel onomstreden onder Ronald Koeman. In de geruchtenmolen worden clubs als AC Milan al voorzichtig aan hem gelinkt, maar zelf sprak Wieffer al uit graag in Rotterdam te blijven.

Quinten Timber
Naast Wieffer versterkte Feyenoord zich afgelopen transferzomer ook met Timber. De middenvelder heeft nog altijd het stempel van inkomende recordtransfer op zich, maar wist in het voorbije seizoen niet helemaal te imponeren. Zijn positie op het middenveld was en is een groot thema en de nodige blessures zorgden ervoor dat hij zijn draai niet helemaal kon vinden in het elftal van Arne Slot. Zeker is dat zijn potentieel in Rotterdam wordt onderschreven en het zou zomaar kunnen dat hij zich komend seizoen ontpopt als de natuurlijke opvolger van Kökcü.

Sebastian Szymanski
Of Szymanski ook komend jaar speler van Feyenoord zou zijn was nog maar de vraag, maar onlangs werd bekend dat de Rotterdammers hem nog minimaal één jaar tegen dezelfde voorwaarden kunnen huren van Dinamo Moskou. De Pool liet bij vlagen zien dat hij exceptionele kwaliteiten heeft op de nummer tien positie. Zijn positie in het elftal van Slot lijkt ook komend seizoen dan ook onomstreden.

Ezechiel Bullaude
Naast Szymanski haalde Feyenoord afgelopen transferzomer ook Bullaude binnen, maar veel kwam hij niet aan spelen toe in het eerste. Wel liet de 22-jarige Argentijn in de invalbeurten die hij wel kreeg veelbelovende dingen zien. Dat Bullaude over talent beschikt staat vast, maar de kans is groot dat hij zich nog een jaar in dezelfde rol moet schikken als die hij in het voorbije seizoen had.

Mohamed Taabouni
Taabouni kwam over van AZ. Naast dat hij de boezemvriend van Kökcü is, werd op voorhand gesteld dat de gelijkenissen tussen de twee groot zijn. Kökcü stond in de jeugdopleiding van Feyenoord namelijk ook bekend als een klassieke nummer tien, maar werd door Slot omgeturnd tot een moderne nummer acht. Datzelfde scenario zou Taabouni ook wel eens voorgehouden kunnen zijn, want de invalbeurten die hij kreeg liet hij het niet echt zien op zijn favoriete positie. Dat het moeilijk gaat worden voor Taabouni staat vast, maar het kan interessant worden om de plannen van Slot met hem te volgen.

Antoni Milambo
Van alle talenten van Feyenoord is Milambo degene die het vaakst aan het eerste mocht ruiken. De negentienjarige middenvelder zat vrijwel wekelijks bij de selectie van de Rotterdammers en mocht afgelopen seizoen enkele keren invallen. Milambo geen echte nummer tien, maar wel een speler die een wat aanvallendere rol op het middenveld heeft. Naar alle waarschijnlijkheid knokt hij zichzelf niet in de basis onder Slot, maar de kans bestaat dat hij meer en meer bekend wordt met de Eredivisie.

Mike Kleijn
Net als Milambo wordt er in Rotterdam nog altijd veel verwacht van Kleijn. De geboren Bredanaar geldt als één van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Feyenoord en is vrijwel elk trainingskamp van de partij. Slot probeerde hem enkele keren uit als linksback, maar tot een officieel debuut in het eerste kwam hij nog niet. De kans dat Kleijn dit seizoen een rol gaat vertolken in de hoofdmacht van Feyenoord is Kleijn, maar dat hij een talent is dat het puntje van zijn stoel zit om zijn kans te pakken staat vast.

De aanwinsten

Ramiz Zerrouki
Ein-de-lijk heeft Feyenoord beet gekregen met Zerrouki. De controleur van FC Twente was het voorbije jaar twee keer heel dicht bij een overstap naar Rotterdam-Zuid, maar heeft nu eindelijk zijn gewilde transfer te pakken. Zerrouki is een echte sloper, een controlerende middenvelder die in veel op Wieffer lijkt. Of Slot de twee naast elkaar ziet spelen of dat er zich een echte strijd gaat ontvouwen is de grote vraag.

Thomas van den Belt
Dat Feyenoord al daadkrachtig is geweest op de transfermarkt heeft de overgang van Van den Belt bevestigd. De middenvelder werd afgelopen seizoen kampioen met PEC Zwolle maar verkast nu naar de club waar hij als kleine jongen fan van wast. Van Van den Belt is bekend dat hij goed kan voetballen, maar ook dat hij zeer productief is. Liefst zestien keer kwam hij tot scoren en daarnaast gaf hij ook nog eens acht assists. Welke rol voor Van den Belt is weggelegd blijft vooralsnog gissen.

Conclusie

Een blik op het huidige middenveld van Feyenoord laat zien dat ze in Rotterdam de zaakjes voor het komende seizoen al aardig op orde hebben. Szymanski en Bullaude lijken te gaan strijden om de nummer tien positie, maar ook Timber kan daar spelen. Van Slot is in ieder geval bekend dat hij elke positie graag dubbel bezet heeft en dat is met Zerrouki en Wieffer in ieder geval voor één specifieke plaats op het middenveld het geval.

De nummer acht positie is alleen het grote vraagteken waar de komende tijd antwoord op moet komen. Gaat het tussen Timber en Van den Belt of zijn de Rotterdammers nog steeds voornemens om er een extra kracht bij te halen? De afgelopen weken werd Feyenoord in ieder geval al in verband gebracht met de nodige spelers die op de positie van Kökcü uit de voeten kunnen. De talenten van Varkenoord lijken in ieder geval nog even pas op de plaats te gaan moeten maken.