Kroatië geklopt met eigen specialiteit: Spanje wint Nations League met penalty's

18-06-2023 23:31 Laatste update: 23:39

Spanje is de nieuwe titelhouder van de Nations League. In de finale waren het de Spanjaarden die vanaf de penaltystip Kroatië wisten te kloppen. In de reguliere speeltijd bleef het 0-0 tussen beide teams.

Kroatië schoot ontzettend scherp uit de startblokken. De opponenten uit Spanje werden constant onder druk gezet en het waren de Kroaten die voornamelijk het spel maakten. Toch was het Spanje dat de eerste kans kreeg door het harde werk van Gavi. Het toptalent profiteerde bijna van een fout in de Kroatische opbouw, maar zag zijn inzet net naast het doel belanden. De Kroaten vochten terug en kwamen dicht bij een doelpunt van Mario Pasalic. Zijn poging werd makkelijk gered door Unai Simon, die kort hierna nogmaals van grote waarde was voor Spanje. De keeper hield zijn doel schoon, ondanks een grote kopkans voor Ivan Perisic.

De teams gingen de rust in met een 0-0 stand. Na het thee drinken, kwamen beide ploegen gevaarlijker voor de dag. Josip Juranovic had de 1-0 op de schoen, maar schoot hard naast. Tien minuten later was Marco Asensio het eindpunt van een Spaanse aanval met magnifieke combinaties, maar de aanvaller kopte net over. Spanje begon dreigender te worden in de laatste 35 minuten van de reguliere speeltijd en sloeg bijna toe door een fantastisch afstandsschot van Rodri en een enorme kans voor Ansu Fati. De FC Barcelona-speler miste op wonderbaarlijke wijze, waardoor Kroatië ontsnapte.

De verdediging van Spanje werd na tien minuten verlengen wakkergeschud door Lovro Majer. De Kroatische middenvelder werd diep gestuurd door Mateo Kovacic, maar werd op heroïsche wijze afgestopt door Nacho Fernandez die een weergaloze tackle inzette. Invaller Dani Olmo kreeg daarna ook een uitgelezen kans om te scoren voor de Spanjaarden, maar schoot huizenhoog over. Verder kwamen beide teams tot kleine kansjes en dus werden er penalty's genomen in De Kuip. Door twee reddingen van Unai Simon was het Carvajal die de finale besliste voor de Spanjaarden, die zo de Nations League binnenhaalden.