Nieuws

Heracles kiest voor nieuwe hoofdtrainer: wie is Erwin van de Looi?

Heracles kiest voor nieuwe hoofdtrainer: wie is Erwin van de Looi?

21-12-2023 13:00 Laatste update: 13:00

Erwin van de Looi is gepresenteerd als de nieuwe hoofdtrainer van Heracles Almelo. Toch is hij niet onbekend in Nederland. De afgelopen jaren was hij actief als bondscoach van Jong Oranje, maar wat deed hij nog meer? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Wie is Erwin van de Looi?

Erwin van de Looi werd op 25 februari 1972 geboren in Huissen, Gelderland. Zijn proffesionele voetballoopbaan startte in 1991 en hij speelde onder meer bij Vitesse, FC Den Bosch, NAC Breda en FC Groningen. Bij laatstgenoemde sloot hij in 2003 zijn carrière af, waarna hij in 2005 in het Hoge Noorden begon aan zijn loopbaan als trainer. Na diverse rollen binnen de jeugdopleiding maakte Van de Looi in 2010 de stap naar het eerste elftal. 

Hoofdtrainerschap bij FC Groningen en ontslag bij Willem II

In Groningen werd hij assistent van Pieter Huistra en later Robert Maaskant. Na drie seizoenen als rechterhand te hebben gefungeerd, werd hij in 2013 benoemd tot hoofdtrainer. In zijn tweede jaar won Van de Looi de KNVB Beker met Groningen. De rol als hoofdtrainer zou hij uiteindelijk drie jaar vervullen, om in 2016 de overstap te maken naar Willem II. In Tilburg was Van de Looi niet succesvol. In zijn tweede jaar stapte hij halverwege op na mindere resultaten en onvrede bij de supporters.

FC Groningen na het winnen van de beker.
FC Groningen na het winnen van de beker.

Kansen bij Jong Oranje

Enkele maanden na zijn ontslag bij Willem II ging Van de Looi aan de slag als trainer van Jong Oranje. Het bleek zijn langste ambtstermijn als coach te worden, want hij bleef voor vijf jaar in fuctie. Van 2018 tot 2023 was hij eindverantwoordelijke over Nederland onder 21. Hij zat in totaal 39 officiële wedstrijden op de bank en won 23 duels. Hij speelde twaalf keer gelijk en verloor slechts vier keer. Het doelsaldo is ook niet misselijk. Jong Oranje scoorde onder zijn leiding 96 keer en kreeg 25 doelpunten tegen. Wederom lukt het Van de Looi niet lang om stil te zitten. Hij legde zijn functie per 30 juni neer en gaf deze over aan Michael Reiziger, nog geen half jaar later gaat hij weer aan de slag in de Eredivisie. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!