Wie is de aan Ajax gelinkte Kjetil Knutsen?

Wie is Kjetil Knutsen, de succestrainer van Bodø/Glimt die aan Ajax werd gelinkt?

18 december 2023 om 14:29
Laatste update: 18 december 2023 om 14:29

Ajax neemt het in de tussenronde van de Conference League op tegen FK Bodø/Glimt. Bij de Noren staat succescoach Kjetil Knutsen aan het roer, die in het verleden nog aan de Amsterdammers werd gelinkt. Wie is deze trainer precies? VoetbalNieuws geeft meer informatie.

Toen Heitinga in de zomer van 2023 werd ontslagen als trainer van Ajax, werd Knutsen in diverse media gelinkt aan Ajax. De Scandinavische coach bereikte uitstekende prestaties met het kleine Bodø/Glimt, zowel in de nationale competitie als in Europa. De Amsterdamse clubleiding stelde uiteindelijk Maurice Steijn aan, maar die is wegens tegenvallende resultaten ook alweer vertrokken uit de hoofdstad. Zoals bekend staat John van 't Schip er momenteel aan het roer.

Carrière

Knutsen, geboren op 2 oktober 1968 in Arna, Noorwegen, begon zijn trainerscarrière bij TIL Hovding op het vijfde niveau van Noorwegen in 1995, in eerste instantie als jeugdtrainer en later als hoofdcoach. In negen jaar bracht Knutsen dat elftal twee divisies omhoog, waarna de Noor vertrok naar Brann om daar als hoofd van de ontwikkeling van het eerste team aan de slag te gaan.

In 2012 nam zijn trainerscarrière serieuze vormen aan toen Knutsen aan de slag ging als hoofdtrainer van Fyllingsdalen, dat destijds uitkwam op het derde niveau van Noorwegen. In 2014 maakte hij de overstap naar Asane, waarmee hij van het derde naar het tweede niveau van Noorwegen promoveerde. In 2016 werd Knutsen ontslagen bij de laagvlieger, waarna hij aan de slag ging bij FK Bodø/Glimt.

FK Bodø/Glimt

In eerste instantie werd Knutsen assistent-trainer. Bodø/Glimt komt op dat moment nog uit op het tweede niveau van Noorwegen. In 2017 promoveert de Noorse ploeg naar de Eilteserien, waarna Knutsen wordt aangesteld als hoofdtrainer. Het eerste seizoen onder zijn leiding is meteen een succes. De landstitel wordt niet gepakt, maar als promovendus vicekampioen en dus tweede worden is op zijn zachtst gezegd een puike prestatie.Kjetil Knutsen

Een jaar later werd het absolute hoogtepunt uit de clubgeschiedenis bereikt door de landstitel op naam van Bodø/Glimt te schrijven. Vijf wedstrijden voor het einde van de competitie was de ploeg van Knutsen, die het liefst 4-3-3 met de punt naar achteren speelt, al niet meer te achterhalen door Molde FK. Er werd dat seizoen maar één keer verloren. Tevens brak FK Bodø/Glimt het record van de meest gemaakte doelpunten in een seizoen, in totaal scoorden ze 103 goals.

Europees voetbal tegen AZ en PSV

Een seizoen later mocht er voor het eerst Europees voetbal gespeeld worden in de Conference League. FK Bodø/Glimt maakte in die campagne indruk door de latere winnaar, AS Roma, met 6-1 te verslaan in de groepsfase. Het was de eerste wedstrijd ooit waarin José Mourinho zes tegendoelpunten moest incasseren. In Alkmaar is FK Bodø/Glimt ook nog bekend. De Noren schakelden dat seizoen AZ Alkmaar uit in de achtste finale van de Conference League, waarna de ploeg uitgeschakeld werd door uitgerekend AS Roma in de kwartfinale. Ook in dat seizoen pakte Knutsen met zijn elftal de landstitel.

In 2022 volgde een minder succesvol jaar voor Knutsen en co. De landstitel in de Eliteserien, die in Noorwegen per kalenderjaar loopt, moest aan Molde FK gelaten worden en ook in de beker werd er geen succes geboekt. Na uitschakeling in de voorronde van de Champions League mocht FK Bodø/Glimt wél voor het eerst in de Europa League uitkomen tegen onder meer PSV en Arsenal, maar de Noren eindigden derde in de poule. Daardoor moesten er play-offs gespeeld worden in de Conference League. Daarin was het Lech Poznan van John van de Brom uiteindelijk te sterk.

Succescoach Knutsen alsnog naar Amsterdam

In het afgelopen seizoen werd Knutsen voor de derde keer kampioen met Bodø/Glimt. In de Conference League werd de ploeg tweede in een poule met Besiktas, Club Brugge en FC Lugano. Zodoende werden ze tijdens de loting gekoppeld aan Ajax, dat derde werd in de Europa League.

Knutsen zit ondanks zijn grote successen dus nog steeds op zijn plek als coach van het historisch kleine Bodø/Glimt, al heeft de Noor laten zien dat zijn club ook heel groot kan zijn. In februari komt hij dus naar Amsterdam, iets wat de afgelopen zomer niet gebeurde. Succes heeft Ajax overigens niet tegen Noorse clubs. De Godenzonen wonnen slechts 25% van hun wedstrijden tegen teams uit dat land.