Van der Sar vertrekt bij Ajax: dit zijn vijf mogelijke opvolgers van de oud-keeper

Opvolgers van Van der Sar bij Ajax als algemeen directeur
30 mei 2023 om 12:30
Laatste update: 30 mei 2023 om 13:25

Na het vertrek van Edwin van der Sar als algemeen directeur bij Ajax moeten de Amsterdammers op zoek naar een opvolger. RvC-voorzitter Pier Eringa gaf al aan dat de voorkeur uitgaat naar iemand met een Ajax-achtergrond  In de media duiken gelijk verschillende namen op. VoetbalNieuws somt vijf mogelijke vervangers op.

1.    Menno Geelen

Sinds november 2016 is Geelen commercieel directeur bij Ajax. Allereerst op titulaire basis, waarna hij tijdens de aandeelhoudersvergadering van 2018 werd benoemd tot statutair directeur. Volgens Voetbal International wordt Geelen binnen Ajax als mogelijke opvolger van Van der Sar gezien. "Geelen ligt goed in de organisatie, is zeer succesvol als commercieel directeur en speelt ook in de overlegorganen met andere clubs in binnen- en buitenland een vooraanstaande rol", aldus Ajax-watcher Freek Jansen. 

2.    Jordi Cruijff

De zoon van Johan Cruijff is twee jaar werkzaam geweest bij FC Barcelona als sportief directeur. Recent werd bekend dat Cruijff de deur eind juni achter zich dicht trekt bij de Catalanen. Sindsdien werd de oud-speler van onder meer FC Barcelona en Manchester United in verband gebracht met een functie bij Ajax. "In de wandelgangen wordt gezegd dat Jordi Cruijff de boel gaat overnemen", klonk het in de voetbalpodcast van de NOS. Eerder werd Cruijff al in verband gebracht met Ajax om daar als opvolger van Marc Overmars aan de slag te gaan. "Ajax is natuurlijk een speciale club. Dat is duidelijk. Er is altijd een warme band, maar ik zit nu hier", zei hij toentertijd.

3.    Danny Blind

Blind past met zijn ervaring en Ajax-achtergrond binnen het profiel waar de Amsterdammers naar op zoek zijn. De oud-verdediger bekleedde na zijn voetbalcarrière verschillende functies bij Ajax. Nadat Blind stopte als voetballer, werd hij directeur spelersbeleid, waarna hij ook onder meer trainer van de A1, hoofd jeugdopleiding, hoofdtrainer, technisch directeur en commissaris technische zaken van de RvC was. Bovendien was Blind ook tijdelijk technisch directeur bij Sparta Rotterdam. Dit seizoen maakte Blind bekend, na het WK met Oranje als assistent van Louis van Gaal, niet terug te keren bij Ajax. Dit had naar verluidt te maken met de band tussen toenmalig hoofdtrainer Alfred Schreuder en zijn zoon. Inmiddels zijn beide vertrokken uit Amsterdam, waardoor niets een terugkeer bij Ajax in de weg staat.

4.    Maurits Hendriks

Hendriks trad eind 2022 toe tot de directie van Ajax, om daar de functie Chief Sports Officer te gaan bekleden. Sindsdien houdt de geboren Amsterdammer zich bezig met het versterken van de jeugdopleiding, het vrouwenvoetbal en de specialistische afdelingen die de voetbalselecties ondersteunen. Hendriks stopte begin 2022 na de Olympische Winterspelen van Beijing als technisch directeur van NOC*NSF. Volgens De Telegraaf zou de CSO al langer op de functie van Van der Sar azen. "Je hoort steeds meer dat hij maar op één ding uit is. En dat is Van der Sar eruit en zelf op die positie gaan zitten”, klonk het in april in podcast van de krant. Net als Geelen is Hendriks dus al lid van de directie van Ajax. Het is niet ondenkbaar dat de Amsterdammers een van hen doorschuiven als opvolger van Van der Sar.

5.    Robert Eenhoorn

Eenhoorn werd in 2014 de eerste niet-voetballer die een taak kreeg binnen de Noord-Hollandse club, dus wat dat betreft past hij niet in het profiel wat RvC-voorzitter Eringa geschetst heeft. Toch is hij inmiddels al acht jaar algemeen directeur bij AZ en hij doet het daar naar behoren. Onder zijn leiding boekte de Alkmaarders de nodige financiële en sportieve successen. In 2019 werd Eenhoorn nog nadrukkelijk in verban gebracht met Feyenoord, dat destijds een opvolger voor Jan de Jong zocht. Mocht Ajax er niet in slagen om een opvolger met een Ajax-achtergrond aan te stellen, dan heeft Eenhoorn, oud-honkballer, in ieder geval bewezen dat er niet eens sprake hoeft te zijn van een voetbalachtergrond.