Reactie

Heitinga reageert na 'pijnlijke afsluting': 'Denk dat er snel duidelijkheid komt'

Heitinga reageert na 'pijnlijke afsluting': 'Denk dat er snel duidelijkheid komt'

28-05-2023 17:13
1

John Heitinga denkt dat er snel duidelijkheid gaat komen over zijn toekomst als trainer van Ajax. De 39-jarige oefenmeester zag zondagmiddag hoe zijn ploeg de tweede plaats in de Eredivisie misgreep en daardoor voor het eerst sinds 2009 het seizoen als nummer drie afsluit. Europa League-voetbal is daarvan het gevolg.

"Ja dit is pijnlijk. Zeker na de successen van de afgelopen jaren. Toen zijn we redelijk verwend geweest", aldus Heitinga na afloop van het met 3-1 verloren duel met FC Twente voor de camera's van ESPN. "Het is de realiteit dat we derde zijn geworden."

De nederlaag kwam volgens hem vooral tot stand door het maken van de verkeerde keuzes. "Je moet de wedstrijd lezen. We speelden onszelf niet in de wedstrijd. Dat heb je nodig om vertrouwen te tanken. Naar mate zo’n wedstrijd dan vordert, willen sommigen minder de bal hebben dan normaal. Je maakt dan wel de 0-1, ondanks dat je niet goed speelt." Hij vertelt Brian Brobbey in de rust te hebben gewisseld omdat hij met liesklachten kampte.

Het had nog slechter kunnen aflopen voor Ajax, als AZ in de slotfase nog had gewonnen tegen tien man van PSV. Dan waren de Amsterdammers vierde geworden en veroordeeld aan de Conference League. "PSV heeft hun sportieve plicht gedaan. Anders had het nog slechter uit kunnen pakken inderdaad, maar aan als en had heb ik niet veel."

Hoe de komende dagen eruit zien? "We rijden zo terug naar Amsterdam en dan zit het seizoen erop", aldus Heitinga, die in eerste instantie weinig kwijt wil over zijn toekomst als coach van Ajax. "Ik denk dat er snel duidelijkheid gaat komen. Althans, daar ga ik wel vanuit. Ik heb nog niets gehoord, dat heb ik al vaker gezegd. Mensen die mij kennen weten dat ik informatie deel als ik dat kan doen. Ik kan nu  niet meer vertellen dan dat. Maar pin me niet vast op een datum. We moeten verder."