Breaking news

PSV grijpt tweede plaats en Champions League-ticket, Ajax de Europa League in

28-05-2023 16:29 Laatste update: 16:30
2

PSV heeft zondagmiddag de tweede plaats in de Eredivisie en daarmee een ticket voor de voorrondes van de Champions League veiliggesteld. De Eindhovenaren wonnen op bezoek bij AZ (1-2) en zagen hoe concurrent Ajax tegelijkertijd verloor van FC Twente: 3-1.

FC Twente - Ajax: 3-1

Het spektakel van de middag vond plaats in Enschede. Het verschil tussen nummer twee PSV en nummer drie Ajax was aan het begin van de laatste speelronde drie punten, waardoor de Amsterdammers moesten hopen op een nederlaag van haar grote concurrent. Zo ver kwam het niet.

Ajax kwam in de beginfase een aantal keer goed weg van een tegentreffer, omdat het in de opbouw nogal nerveus met de bal omging en hem ook meermaals verloor. Uiteindelijk kwam de ploeg van John Heitinga wel verdiend op voorsprong door een mooie stift van Dusan Tadic.

Dat beeld kenterde echter volkomen in eerste vijf minuten van de tweede helft. Edson Álvarez nam te veel tijd met de bal aan de voet, waardoor Joshua Brenet kon onderscheppen. Zijn voorzet belandde op het hoofd van Manfred Ugalde, die uitstekend raak kopte. Dat deed hij amper een paar minuten later opnieuw, toen uit een vrije trap van Vaclav Cerny. In de 75e minuut was Cerny zelf de doelpuntenmaker door vanaf een meter of twintig verwoestend uit te halen. In de blessuretijd mocht Wout Brama nog invallen voor zijn laatste wedstrijd als profvoetballer.

AZ - PSV: 1-2

Zo spektaculair als de wedstrijd in Enschede was, zo levenloos was hij bij vlagen in Alkmaar. PSV begon echter sterk en kreeg de nodige kansen. Guus Til was in de eerste helft het dichtst bij de openingstreffer. Die viel uiteindelijk na dik een uur. Xavi Simons stormde alleen op AZ-goalie Mathew Ryan af, werd nog even vastgehouden door Yukinari Sugwara, maar bleef ijzersterk op de been en rondde keurig af.

Tien minuten voor tijd kregen de Alkmaarders nog een strafschop, die feilloos werd benut door Jesper Karlsson. AZ drukte en leek zelfs nog even kans te maken op de derde plaats, maar in de blessuretijd maakte Simons met zijn tweede van de wedstrijd aan alle onzekerheid een eind.

Zodoende gaat PSV na een bewogen week als nummer twee de derde voorrondes van de Champions League in. Ajax eindigt voor het eerst sinds 2009 op de derde plaats en moet genoegen nemen met de play-offs van de Europa League. AZ zien we komende zomer tenslotte terug in de derde voorronde van de Conference League.