Wie is Eddie Howe, de succesmanager die met Newcastle de Champions League ingaat?

Wie is Eddie Howe?
23 mei om 11:15

Newcastle United en manager Eddie Howe bekroonden maandag een topseizoen door de vierde plek veilig te stellen en een Champions League-ticket op te halen. Wie is de 45-jarige manager die op de voorgrond van dit succes staat? VoetbalNieuws zocht het uit. 

Van speler naar manager bij Bournemouth

Edward John Frank Howe werd geboren op 29 november 1977 en begon op jonge leeftijd al met voetballen. De Engelsman startte als speler bij de jeugdopleiding van AFC Bournemouth en voegde zich in 1994 bij de hoofdmacht van de club. Na acht jaar bij Bournemouth vertrok Howe naar Portsmouth, waar hij de eerste aanwinst was van manager Harry Redknapp. Howe stopte als voetballer in 2007 op 30-jarige leeftijd vanwege blessures en ging gelijk aan de slag als manager van het tweede elftal van Bournemouth.

Howe besloot geen pauze in te lassen in zijn voetbalcarrière en ging direct door als manager. In 2008 werd Howe interim-manager van het eerste elftal van Bournemouth nadat Jimmy Quinn werd ontslagen. Bournemouth stond zeventien punten achter op de concurrentie, maar Howe wist de ploeg uit de degradatiezone te slepen. Het daaropvolgende seizoen wist Howe met Bournemouth promotie naar de League One af te dwingen.

De manager vertrok in 2011 naar Burnley en werd achtste en dertiende in de competitie in zijn twee seizoenen bij de club. Vanwege 'persoonlijke redenen' keerde Howe terug naar Bournemouth in 2012. Howe bleef Bournemouth acht jaar lang trouw als manager en werd in 2015 de Manager van het Decennium in de League One nadat Bournemouth naar de Premier League promoveerde. De ploeg bleef vier jaar lang in de Premier League actief, maar degradeerde in 2020 terug naar de League One. Howe vertrok bij Bournemouth na de degradatie.

Newcastle United klopt aan

In mei 2021 kreeg Howe de kans om bij Celtic aan de slag te gaan, maar daar ging de Engelsman niet op in. Enkele maanden later klopte Newcastle United aan en verving Howe de ontslagen Steve Bruce. Howe won geen enkel duel in de eerste veertien wedstrijden, maar won van de laatste achttien wedstrijden maar liefst twaalf keer, waardoor de elfde plek werd bereikt. In augustus 2022 verlengde Howe zijn contract bij The Magpies

Newcastle is bezig aan een geweldig seizoen en kan de vierde plek niet meer ontgaan. Na een gelijkspel tegen Leicester City op maandag mag de ploeg zich volgend seizoen in de groepsfase van de Champions League melden.