Wanneer speelde Newcastle United voor het laatst in de Champions League?

Newcastle in de Champions League: historie
23 mei 2023 om 09:41

Newcastle United heeft zich voor de derde keer in de clubgeschiedenis weten te plaatsen voor de Champions League. Wanneer was de laatste keer dat The Magpies uitkwamen in het miljardenbal en hoe verliepen de eerdere twee deelnames? VoetbalNieuws geeft meer informatie. 

Het vermogende Newcastle United is er tijdens hun eerste volledige seizoen onder manager Eddie Howe en de nieuwe Saudische eigenaars direct in geslaagd om zich te plaatsen voor de UEFA Champions League. The Magpies hebben een plek in de groepsfase van de editie 2023/24 veiliggesteld na een 0-0 gelijkspel tegen Leicester City in hun voorlaatste wedstrijd van het Premier League-seizoen. 

De nieuw leven ingeblazen club kent een stabiel seizoen, verloor slechts één wedstrijd voor het WK 2022 en keerde daarna terug om hun ongeslagen competitiereeks te verlengen tot 17 wedstrijden, voordat ze verloren van Liverpool en Manchester City.

Wanneer speelde Newcastle United voor het laatst in de Champions League?

Newcastle speelde niet meer in de Champions League sinds 2002/03, toen ze de tweede groepsfase bereikten (een fase van de competitie die niet meer bestaat). Ze werden derde in die groep, achter FC Barcelona en Internazionale en voor Bayer Leverkusen.

Newcastle leek op koers om in 2003/04 opnieuw de groepsfase van de Champions League te bereiken. Hun derde plaats in de Premier League leverde hen (destijds) een plek in de voorronde van het miljardenbal op, maar ze haalden nooit de groepsfase. In de derde kwalificatieronde was het Servische Partizan Belgrade over twee duels te sterk na penalty’s.

The Magpies kwamen daarvoor één keer eerder uit in de Champions League. Dat was in het seizoen 1997/98. Ook toen wist de Engelse ploeg niet door de groepsfase te komen. Achter FC Dinamo Kiev en PSV werd Newcastle derde, nog voor FC Barcelona.