Exclusive

Wie is Fabrizio Romano, de Italiaanse journalist die alles over transfers weet?

Wie is Fabrizio Romano, de Italiaanse journalist die alles over transfers weet?

02-09-2023 13:31 Laatste update: 13:28

'Here we go', het is een uitspraak die maar bij één iemand in de voetballerij past: Fabrizio Romano. Wie alle nieuwtjes rondom transfers en contractverlengingen volgt zal de naam van de Italiaan ongetwijfeld voorbij hebben zien komen. Wie is deze transferexpert eigenlijk? VoetbalNieuws schetst je zijn achtergrond.

De ontwikkeling van Romano

Fabrizio Romano wordt op 21 februari 1993 geboren in Napels. Waar veel jongeren tegenwoordig twijfelen over wat voor beroep ze uit willen oefenen, is dat voor Romano al in de sterren geschreven. Op zestienjarige leeftijd begint hij met het schrijven over voetbal en drie jaar later komt hij al in dienst twee gerenommeerde sportmedia: de Italiaanse tak van Sky Sports en het Engelse The Guardian. Het is een opstapje voordat hij uiteindelijk op eigen benen gaat staan.

Romano's doorbraak

Romano beleeft zijn doorbraak in de zomer van 2021. De Italiaan, die vanaf dan écht als transfergoeroe wordt gezien, komt met een bijzondere primeur. Hij weet te melden dat Cristiano Ronaldo niet voor Manchester City kiest, maar voor Manchester United. Romano stuurde zijn bevestigende tweet zo’n drie minuten voordat de club zelf met het nieuws kwam. Die bevestiging gaf hij overigens met de woorden ‘Here we go’. Het is een handelsmerk wat we in de jaren daarna véél hebben teruggezien.

Social media

Romano is uiterst populair binnen de voetbalwereld en dat is terug te zien op zijn social media-accounts. Op Instagram zien liefst 24,1 miljoen mensen dagelijks de berichten van Romano, die ook op andere platformen over de nodige following beschikt. Op Twitter en TikTok volgen respectievelijk 18,65 miljoen en 8,9 miljoen mensen de teksten van de Italiaan.

Wie is Fabrizio Romano, de Italiaanse journalist die alles over transfers weet?

Zo zien de dagen van Romano eruit

Romano houdt zich met name tijdens de zomerse en winterse transfermarkt bezig met al het transfer- en contractnieuws door vooral veel te bellen met zijn netwerk, maar ook buiten deze momenten om is Romano aan het werk. Het is volgens hem de kunst om juist tijdens dat soort momenten contact te onderhouden met allerlei mensen die onderdeel uitmaken van zijn netwerk.

"Ik denk dat ik soms wel vijftig telefoontjes per dag pleeg. Maar het komt ook voor dat ik hele dagen op WhatsApp zit en dat geldt ook voor Instagram", vertelt Romano in december 2020 tijdens een podcast op de clubwebsite van Ajax. Slaap zit er voor de Italiaan helaas niet al te veel in. Tijdens transferwindows slaapt hij slechts vijf uur. "Ik slaap dan van 5 tot 10, de overige 19 uur pleeg ik telefoontjes", klinkt het.