'Er is voor Brighton geen betere optie om Mac Allister te vervangen dan Kökçü'

Dennie van Laar tipt Orkun Kökçü bij Brighton als vervanger van Mac Allister
13 mei 2023 om 11:05
Laatste update: 13 mei 2023 om 11:09

Orkun Kökçü zou de ideale opvolger zijn van Alexis Mac Allister bij Brighton & Hove Albion. Dat stelt Dennie van Laar, hoofdredacteur van VoetbalPrimeur, in de #DoneDeal-podcast. Hij onderbouwt dat met indrukwekkende cijfers van de Feyenoord-spelmaker, en hoopt daarmee stiekem dat hij mikt op een stapje hoger dan The Seagulls.

"Een stap naar Brighton is niet zo heel gek, omdat hij precies voldoet aan het profiel van Mac Allister, die natuurlijk vertrekt", aldus Van Laar. De journalist denkt dat er voor Brighton geen betere optie is om het vertrek van Mac Allister op te vangen dan Kökçü, al stelt hij dat de Feyenoorder zelf hoger moet mikken. "Zeker vergeleken met twee jaar geleden zie je een hele andere Kökçü dan nu. Ook de data zeggen dat."

De Turkse spelmaker staat met stipt bovenaan wat betreft progressieve sleutelpasses in de Eredivisie; 328. Op twee staat Ajax-stopper Jurriën Timber met een aanzienlijk verschil; 267. Op nummer drie en vier staan Steven Berghuis en Joey Veerman, op de voet gevolgd door nummer vijf Ramiz Zerrouki.

"Dat zegt denk ik heel veel over de verandering in zijn type spel, waarin hij eerst heel veel balletjes breed gaf, maar dat kun je nu echt niet meer zeggen. Hij heeft zich geweldig ontwikkeld", zo luidt de mening. "Het is een veel completere speler geworden, maar heeft ook aanvallend nog meer gif gekregen. Dat zie je ook weer terug in zijn assists en goals."

Hoe hoog zou Kökçü dan eventueel moeten mikken? "Je hebt denk ik een heel compleet middenveld bij Arsenal met Ødegaard en Partey. Dat zou een geweldige move zijn. Maar ook een Brighton is met De Zerbi en zijn type spel een club waar je nu wel voor zou willen spelen."