Reactie

Schaamrood op de kaken bij Groningen-directeur Gudde: 'Een hele giftige cocktail'

Schaamrood op de kaken bij Groningen-directeur Gudde: 'Een hele giftige cocktail'

07-05-2023 19:46 Laatste update: 19:54

FC Groningen-directeur Wouter Gudde schaamt zich diep na de degradatie van zijn club. De Trots van het Noorden speelde zondagmiddag met 1-1 gelijk tegen Go Ahead Eagles, wat niet genoeg bleek voor handhaving in de Eredivisie. Zodoende daalt de club voor het eerst sinds 23 seizoenen af naar het tweede niveau.

De degradatie komt hard aan bij Gudde, zo vertelt hij voor de camera's van ESPN. "Los van dat je niet naïef bent en weet dat we in een heel moeilijk scenario zitten, voelt dat toch ook nu nog als definitief. En dan zie je heel veel verdrietige gezichten, met name bij mensen die heel lang bij deze club werken en supporter of sponsor zijn. Dan sta je hier ook gewoon met een schaamtegevoel."

Het eerste gevolg dat optreedt is het feit dat Gudde maandag eerst met iedereen bij elkaar gaat zitten. "Het is natuurlijk niet zo dat we daar morgen pas over na gaan denken. We zijn al een tijdje bezig geweest met een oplossing en hebben de technische organisatie daarin veranderd." Groningen stelde voor het technische beleid Art Langeler en Henk Veldmate aan en kwam tot een overeenkomst met Emmen-coach Dick Lukkien. "We zullen de komende weken de staf verder gaan invullen, maar zijn achter de schermen ook al bezig met de selectie, want dat is belangrijk."

Ook financieel krijgt FC Groningen een klap, zo vertelt Gudde. De club incasseert veel tv-gelden en beleeft ook daardoor een vrije val. Volgens hem is het de vraag hoe veel mensen ook in de Keuken Kampioen Divisie achter Groningen blijven staan. "Op dit moment is het niet het moment om je daar over uit te spreken, maar wij hebben er wel vertrouwen dat als wij de juiste dingen doen, iedereen de schouders eronder gaat zetten. Het is heel duidelijk: wij zullen in een keer terug moeten."

Hij stelt de meest essentiële dingen vanuit beleidsoogpunt verkeerd te hebben gedaan. "Dan kijk je allereerst naar de teamsamenstelling en echt niet alleen naar leeftijd en ervaring, maar ook naar kwaliteit in de zin van duelkracht, betrouwbaarheid, stabiliteit en diepgang. Ik denk dat wij in die zaken individueel nog wel interessante spelers hebben, maar als je het als team bij elkaar zet, is het niet goed genoeg. De stafsamenstelling heeft ervoor gezorgd dat we niet verder kwamen en er onrust was. Als je die twee bij elkaar optelt, heb je een hele giftige cocktail waardoor het verkeerd gaat. Uiteindelijk hebben we het met een hele hoop mensen verkeerd gedaan, maar ben ik de eindverantwoordelijke. Daar komt ook dat gevoel van schaamte vandaan."