Guus Hiddink, KNVB, Nederlands elftal, Hiddink bondsridder

Hiddink door de KNVB benoemd tot bondsridder: 'Voetbal naar hoger niveau getild'

3 mei om 18:15

De KNVB heeft Guus Hiddink benoemd tot bondsridder van de voetbalbond. De voormalig trainer krijgt de onderscheiding in verband met de manier waarop hij het Nederlandse voetbal heeft vertegenwoordigd.

Hiddink staat te boek als één van de meest gerenommeerde Nederlandse trainers aller tijden. De 76-jarige trainer had twee periodes het Nederlands elftal onder zijn hoede. In 1998 werd hij met Oranje vierde op het WK in Frankrijk, maar zijn tweede periode verliep minder succesvol. Hiddink werd na slechts tien interlands ontslagen. Ondanks de tegenslagen had de trainer ook veel succes. Met PSV won Hiddink zesmaal de landstitel en viermaal de KNVB Beker. Ook de Europa Cup 1 werd in de wacht gesleept. Bondsvoorzitter Just Spee van de KNVB stelt dat Hiddink een voorbeeld is geweest voor menig trainer. "Met zijn werkwijze en zijn persoonlijkheid heeft hij het aanzien van het Nederlands voetbal in binnen- en buitenland naar een hoger niveau getild."

Bondscoach Ronald Koeman had ook nog lovende woorden over voor zijn voormalige trainer. "Als ik Guus Hiddink zou moeten typeren, dan denk ik dat het woord 'peoplemanager' als eerste bij mij opkomt. Guus kan terugkijken op een geweldige carrière waar ik alleen maar heel veel respect voor kan hebben. Als er één coach het eerbetoon van deze onderscheiding verdient, dan is het Guus wel."