Exclusive

Hoe verliep het laatste kampioenschap van Feyenoord in 2017?

Hoe verliep het laatste kampioenschap van Feyenoord in 2017?

14-05-2023 19:45 Laatste update: 19:45

Feyenoord bekroonde zich op zondagavond voor de zestiende keer tot landskampioen. De vorige keer dat de Rotterdammers dat lukte, was in 2017. Hoe verliepen de laatste weken toen? VoetbalNieuws blikt terug op een orkaan van rood-witte hunkering en opluchting.

Feyenoord stond in het seizoen 2016/2017 van speelronde 1 tot en met 31 bovenaan, maar het échte kampioensgevoel kwam pas bovendrijven in speelronde 32. Feyenoord reisde af naar Arnhem, om het uit op te nemen tegen Vitesse. Tegelijkertijd stond in Eindhoven de kraker tussen PSV en Feyenoords directe achtervolger Ajax op het programma. Het gat tussen de nummers één en twee van de ranglijst bedroeg slechts één punt.

Feyenoord-supporters slaan de toon in Arnhem

In een met vooral door Feyenoord-supporters gevuld GelreDome stond het na amper een halfuur spelen al 0-2 voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Nicolai Jørgensen, die dat seizoen topscorer zou worden, scoorde tweemaal en dus konden de ogen langzaam maar zeker worden gevestigd op het Philips Stadion.

Vrijwel direct na de tweede treffer van Jørgensen klonk er opnieuw gejuich in het GelreDome. PSV was op een 1-0 voorsprong gekomen tegen Ajax door een treffer van Jürgen Locadia. Ajax maakte die achterstand niet meer goed en verloor, maar Feyenoord won, waardoor de ploeg met nog twee speelronden te gaan vier punten los aan kop stond.

De bus werd later die zondag vol gejuich ontvangen bij De Kuip, waar aanvoerder Dirk Kuyt de mega-enthousiaste supporters toesprak. Feyenoord stond op het punt om voor het eerst sinds 1999 landskampioen te gaan worden. "Wij zijn een club van geen woorden, maar daden. We hebben nog helemaal niets", aldus Kuyt. "Maar we gaan over een week of twee weken kampioen worden!" Feyenoord had op dat moment nog de uitwedstrijd tegen Excelsior en de thuisontmoeting tegen Heracles Almelo voor de boeg. Bij een zege op een van beide ploegen zou de Stadionclub voor het eerst sinds 18 jaar weer kampioen worden.

Het was maar goed dat Kuyt een slag om de arm nam, want op 7 mei ging het helemaal mis tegen de Kralingers. De aanvoerder zag vanaf de reservebank hoe Feyenoord halverwege de tweede helft de wedstrijd compleet uit handen gaf. Alsof de spanning op de benen was geslagen, verloor het met maar liefst 3-0 van haar stadgenoot. De mensen die massaal naar de binnenstad van Rotterdam waren gekomen, dropen af. Ajax won thuis van Go Ahead Eagles, het verschil was weer terug naar één. Sommigen zagen het kampioenschap al door de vingers glippen, maar toen…

Feyenoord - Heracles Almelo, de kampioenswedstrijd uit 2017

Zondag 14 mei 2017, een volgepakte Kuip, een sfeer zoals nooit tevoren. Heracles Almelo wacht. De aloude Kuip trilt op zijn grondvesten, de kruiddampen van het vuurwerk zijn net opgestegen. Minuut één, ingooi Feyenoord. Bart Nieuwkoop gooit de bal aan de rechterkant van het veld in de richting van de diep gelopen Kuyt, die door een schorsing van Tonny Vilhena deze keer wél in de basis begon. De aanvaller zag hoe Mike te Wierik van Heracles uitgleed en zag zijn kans schoon om vrijwel direct na de aftrap de 1-0 tegen de touwen te werken. De Kuip ontplofte van geluk en opluchting, met Kuyt voorop.

Later die wedstrijd zou hij ook zijn tweede en derde maken, waardoor het clubicoon Feyenoord hoogstpersoonlijk het kampioenschap bezorgt. Feyenoord wint met 3-1 en het feest in Rotterdam kan nu wél losbarsten. De plaatjes van die middag en de huldiging op de Coolsingel de dag erna zullen nog lang blijven opdoemen, al kunnen die dit jaar weer worden ingewisseld voor een paar verse. Toen belandde de schaal in de handen van Kuyt, dit seizoen in die van Orkun Kökçü.