Toulouse wint met groots machtsvertoon beker: hoofdrollen voor Nederlanders

29-04-2023 22:51 Laatste update: 22:57

Het Nederlands getinte Toulouse heeft zaterdagavond beslaggelegd op de eerste prijs sinds 1957. Aan de hand van een ontketende Thijs Dallinga werd FC Nantes op ongekende wijze opgerold in de finale om de Coupe de France: 1-5.

Al vroeg in het duel werd duidelijk dat Toulouse een bijzonder gemakkelijke avond tegemoet ging, onder het toeziend oog van de Franse president Emmanuel Macron. Na 23 minuten stond een eclatante 0-3 voorsprong op het bord. Na vier minuten werd het al 0-1 via Logan Costa. De verdediger knikte raak uit een voorzet van assistkoning Branco van den Boomen.

Amper zes minuten later was het wéér raak voor Costa, die in de Ligue 1 slechts drie optredens achter zijn naam heeft staan dit seizoen. Ditmaal fungeerde de eveneens in de basis begonnen Stijn Spierings als aangever. Daarmee was het Nederlandse feestje allerminst ten einde, want ook Dallinga deed nadrukkelijk een duit in het zakje.

Eerst scoorde de seizoensrevelatie met een handig wippertje de 0-3 om vervolgens in de 31ste minuut de FC Nantes-afgang compleet te maken met een simpele intikker van dichtbij: 0-4. Na rust liet Toulouse het gaspedaal iets los en wist de aangeslagen tegenstander iets terug te doen in de score. Vanaf de stip werd door Ludovic Blas de 1-4 aangetekend.

Zakaria Aboukhlal maakte de avond voor FC Nantes nog treuriger: 1-5. De voormalig AZ'er scoorde met een ziedend afstandschot nadat een vrije trap van Van den Boomen in de muur was gestrand. De bekerwinst van Toulouse mag worden beschouwd als een daverende verrassing: vorig jaar speelde de ploeg nog in de Ligue 2. Dit jaar zijn ze op het hoogste niveau middenmoter.

Voor Dallinga en Van den Boomen werd het bekeravontuur er om een andere reden één om nooit meer te vergeten. Met zes doelpunten werd eerstgenoemde de topscorer, waar laatstgenoemde dankzij vijf assist de assistkoning werd.