Exclusive

Wat levert promotie naar de Eredivisie op voor PEC, Heracles en Almere City?

Wat levert promotie naar de Eredivisie op voor PEC, Heracles en Almere City?

11-06-2023 20:11 Laatste update: 12-07-2023 21:18

PEC Zwolle, Heracles Almelo en Almere City mogen zichzelf nu eredivisionist noemen voor het komend seizoen. Wat levert, naast de sportieve stap omhoog, een promotie naar de Eredivisie op qua televisiegelden? VoetbalNieuws zocht het uit.

Groot verschil tussen Eredivisie en KKD

De televisiegelden liggen in Nederland nog lang niet zo hoog als in bijvoorbeeld Engeland of Spanje, maar het verschil tussen het eerste en tweede niveau in Nederland is vooralsnog groot: de KNVB maakte vorig seizoen bekend dat Ajax dit jaar ruim 9.3 miljoen euro aan televisiegelden ontvangt. Voor PSV ligt het bedrag rond de 8.3 miljoen euro, Feyenoord staat op 7.5 miljoen euro.

Al met al ontvangen de clubs in de Eredivisie ongeveer 73 miljoen euro aan televisiegelden. De laagst geklasseerde teams strijken ruim twee miljoen euro op per seizoen. In de Keuken Kampioen Divisie ligt het anders: de gehele competitie moet ongeveer zeven miljoen euro zien te verdelen. Dat bedrag gaat net als in de Eredivisie elk seizoen iets omhoog, maar het is nog altijd geen vetpot.

PEC, Heracles en Almere City zijn zeker van promotie en gaan in het volgende seizoen ruim twee miljoen euro aan televisiegelden verdienen. Vanaf het seizoen 2023/2024 lijkt het bedrag voor de totale televisiegelden flink omhoog te gaan. In het seizoen 2024/2025 is het zelfs de bedoeling dat er 100 miljoen euro wordt verdeeld tussen de achttien clubs op het hoogste niveau. 

De drie promovendi gaan er financieel dus flink op vooruit. Zowel PEC als Heracles verdienen niet alleen ruim één miljoen euro meer als in het vorige seizoen, maar krijgen ook nog steeds een 'degradatiepremie' vanwege de degradatie in het seizoen 2021/2022. Die speciale tak van televisiegelden is in het leven geroepen zodat gedegradeerde clubs niet financieel vast komen te zitten vanwege de hoge salarissen en andere kosten.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!