Exclusive

Wie is Ernest Poku? De jonge AZ-aanvaller die scoorde in de Youth League-finale

Wie is Ernest Poku? De jonge AZ-aanvaller die scoorde in de Youth League-finale

24 april - 21:40 Laatste update: 25 april - 13:22

AZ O18 wist maandagavond geschiedenis te schrijven door beslag te leggen op de Youth League door met 5-0 te winnen van HNK Hajduk Split. Een van de uitblinkers in de finale was Ernest Poku. Wie is deze jongeling van de Alkmaarders? VoetbalNieuws geeft meer informatie.

Poku, geboren en getogen in Amsterdam, speelde in de jeugd bij de amateurclubs SC Robinhood en FC Amsterdam. "Ik heb heel lang gewoon plezier gemaakt. Samen met mijn vrienden in een team. Dat vond ik heel leuk. Ik dacht nog helemaal niet over op hoog niveau voetballen. Ik deed het voor mijn plezier. Op mijn vijftiende ging ik pas naar FC Amsterdam om op een iets hoger niveau te spelen”, liet de aanvaller weten tegenover ELFVoetbal.

Na één jaar bij FC Amsterdam kwam Poku voor een lastige keuze te staan. De aanvaller kon naar zowel Ajax als AZ. Het werd uiteindelijk AZ. "Bij Ajax moest ik nog een aantal extra proeftrainingen volgen om te laten zien of ik goed genoeg was. Bij AZ hoefde dat niet. De keuze was voor mij snel gemaakt. Ik koos voor zekerheid en ging naar Alkmaar. Dat bleek achteraf een goede keuze."

Jong AZ

Na zijn stap naar AZ op 1 juli 2019 ging het snel. In de jeugd van de Alkmaarders maakte Poku indruk en al snel kwam hij op de radar van Jong AZ. Op 30 april 2021 maakte de aanvaller zijn debuut in het betaald voetbal tegen Roda JC Kerkrade. Er werd met 0-1 gewonnen in de Keuken Kampioen Divisie.  Inmiddels speelde Poku al 36 keer voor Jong AZ, daarin scoorde hij twee keer en gaf hij drie assists.

Het eerste elftal

In hetzelfde jaar als zijn debuut voor Jong AZ mocht Poku al zijn opwachting maken in het eerste elftal van AZ. Op 14 augustus 2021 viel Poku in de 79ste minuut in tegen RKC Waalwijk in de Eredivisie. Voor het eerste elftal scoorde de aanvaller in zes duels nog niet. Wel gaf hij één keer een assists. Sinds 28 januari 2022 maakt Poku vast onderdeel uit van het eerste elftal. Dat is tevens de datum waarop hij een contract tot medio 2026 tekende bij de Alkmaarders, waardoor hij nog jaren vastligt. 

Youth League

In de Champions League voor de jeugd, ofwel de Youth League, was Poku dit seizoen op dreef. De jongelingen van AZ maakten indruk door de jeugdelftallen van clubs als FC Barcelona, Real Madrid en Sporting Portugal te verslaan.  In de finale werd Hajduk Split met 5-0 naar huis gestuurd. Poku deed negen keer mee in de Youth League. Daarin scoorde hij acht keer en gaf hij twee assists. Twee van de acht doelpunten maakte de aanvaller in de finale.

KNVB

Naast AZ O18, Jong AZ en AZ 1 kwam Poku ook uit voor verschillende jeugdelftallen van de KNVB. Tweemaal speelde Poku voor Oranje O16, driemaal voor Oranje O18, waar hij twee keer scoorde en zes keer speelde de aanvaller voor Oranje O19. In die zes wedstrijden scoorde Poku één keer. Vanwege zijn Ghanese roots kan de aanvaller ook voor het Ghanese elftal kiezen, maar daar lijkt voorlopig geen sprake van. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!