Exclusive

Hoe verliepen de laatste vijf edities van de KNVB Beker-finale in De Kuip?

24-04-2023 19:13 Laatste update: 30-04-2023 15:50

Zondag staat de KNVB Beker-finale op het programma. PSV en Ajax nemen het in De Kuip tegen elkaar op, maar hoe verliepen de afgelopen vijf edities? Voetbalnieuws zocht het voor je uit.

2022: PSV – Ajax 2-1
Afgelopen seizoen won PSV de confrontatie met Ajax. De Amsterdammers kwamen al vroeg op voorsprong door een doelpunt van Ryan Gravenberch in de 28e minuut. PSV kreeg het in de eerste helft niet voor elkaar om aanvallend iets in te brengen. Mede door enkele opstootjes werden beide ploegen niet meer gevaarlijk totdat Noussair Mazraoui de 2-0 binnen schoot. Het doelpunt werd echter afgekeurd door buitenspel. In de tweede helft kwam PSV al snel langszij. Érick Gutierrez kopte al na drie minuten raak en vlak daarna zette Cody Gakpo de Eindhovenaren op voorsprong. Davy Klaassen leek nog de gelijkmaker te maken. Maar ook zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. PSV trok uiteindelijk de overwinning over de streep en won daardoor voor de tiende keer de KNVB Beker.

2021: Ajax – Vitesse 2-1
Ajax won in 2021 de Bekerfinale door een doelpunt in de blessuretijd. De wedstrijd werd gespeeld zonder supporters aangezien de coronapandemie nog in volle gang was. Ajax kwam in De Kuip al vroeg op voorsprong door een doelpunt van Gravenberch. De voorsprong was echter van korte duur aangezien Loïs Openda de stand na enkele minuten weer gelijk trok. In de blessuretijd was het invaller David Neres die de bal binnen werkte en er voor zorgde dat de Amsterdammers aan het langste eind trokken.

2020: FeyenoordFC Utrecht
In 2020 werd er een streep gezet door de finale in De Kuip. Corona was pas enkele maanden in Nederland waardoor er werd besloten om de competitie stop te zetten en de bekerfinale niet af te werken. Voor zowel Feyenoord als Utrecht was het een streep door de rekening.

2019 Willem II – Ajax 0-4
In 2019 maakte Ajax korte metten met Willem II. De Amsterdammers hadden weinig moeite met de Tilburgers en stonden voor rust al met 0-2 voor. Ondanks het feit dat Willem II niet terugdeinsde was de spanning er voor rust al af. Mede door twee doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar won Ajax uiteindelijk met 0-4 en werd er een periode van vier jaar zonder hoofdprijs afgesloten. Gedurende de tweede helft besloot Erik ten Hag om zijn sterspelers er af te halen met het oog op de returnwedstrijd tegen Tottenham Hotspur die echter tot een deceptie uitmondde.

2018 Feyenoord – AZ 3-0
In 2018 was het Feyenoord dat in eigen huis de Dennenappel winst te winnen. De Rotterdammers versloegen AZ dat weinig in te brengen had in De Kuip. Voor rust opende Nicolai Jørgensen de score voor Feyenoord en in de tweede helft was het Robin van Persie die de score verdubbelde. AZ kon na het tweede doelpunt maar weinig inbrengen en in de blessuretijd was het Jens Toornstra die de eindstand bepaalde op 3-0. Wegens de honderdste editie van de wedstrijd kreeg aanvoerder Karim El Ahmadi een gouden beker uitgereikt.