Nieuws

Waarom zijn er geen uitsupporters welkom bij de duels tussen Feyenoord en AS Roma?

Waarom zijn er geen uitsupporters welkom bij de duels tussen Feyenoord en AS Roma?

20-04-2023 07:00 Laatste update: 07:18

Feyenoord werkt donderdagavond het Europa League-tweeluik met AS Roma af. De Rotterdammers hebben een rijk voetbalverleden met de club uit de Italiaanse hoofdstad, maar buiten het veld is dit niet zo rooskleurig. De duels worden dan ook zonder uitsupporters afgewerkt. VoetbalNieuws legt je uit waarom er geen uitfans welkom zijn tijdens beide wedstrijden.

Escalatie in 2015

Nadat Feyenoord in het seizoen 2014/15 als groepswinnaar in de Europa League was geëindigd, trof het AS Roma bij de laatste zestien van het toernooi. De Rotterdammers begonnen het tweeluik met een uitwedstrijd in Rome, een trip waar de Nederlandse supporters van de Stadionclub in grote getalen op afkwamen. In aanloop naar de wedstrijd zochten de Feyenoord-supporters elkaar op in de binnenstad, waar het mis ging.  

Op de middag voor de Europa League-wedstrijd in het Stadio Olimpico verzamelden een paar duizend Feyenoord-supporters zich op het plein voor de bekende Spaanse trappen. Daar escaleerde het uiteindelijk, toen enkele dronken fans van de club uit de Nederlandse havenstad met bierflessen richting de Romeinse politie gooide. Een groot deel van die flessen raakten niet de politie maar de beroemde Barcaccia fontein, een fontein die al eeuwen oud is en op 110 plekken beschadigd raakte. Volgens het Algemeen Dagblad werden destijds zo’n 23 fans gearresteerd en uiteindelijk zijn zes van deze fans berecht.

Acht jaar later

Acht jaar later staan Feyenoord en Roma weer tegenover elkaar in een Europa League-tweeluik, een affiche dat donderdagavond dus wéér in Rome op het programma staat. Nadat de twee ploegen via de loting aan elkaar werden gekoppeld kwamen al snel geluiden naar buiten dat de Italiaanse autoriteiten de Feyenoord-supporters onder geen beding de stad in wilden laten. Dat was eerder dit seizoen ook al het geval tijdens de uitwedstrijd tegen SS Lazio, de club die stadsgenoot is van AS Roma.

Ondanks veelvuldig overleg tussen AS Roma, de UEFA en Feyenoord is er geen oplossing gevonden voor het toelaten van uitfans. Op de clubwebsite van de Rotterdammers wordt gemeld dat er even een scenario denkbaar was waarbij er 'een gereduceerd aantal' supporters de overstap mochten maken, maar ook dat is op dit moment ondenkbaar.