Interview

Oud-keeper Ajax blikt vooruit op De Klassieker: 'Feyenoord is in het voordeel'

Oud-keeper Ajax blikt vooruit op De Klassieker: 'Feyenoord is in het voordeel'

05-04-2023 09:15 Laatste update: 09:45

Ajax en Feyenoord nemen het woensdag in De Klassieker tegen elkaar op in de halve finale van de KNVB Beker. De laatste keer dat Feyenoord won van de Amsterdammers in de beker was in 2015. John Heitinga bleef negentig minuten op de bank, terwijl Diederik Boer toen op goal stond bij Ajax. VoetbalNieuws spreekt de oud-doelman over dat duel, de komende kraker en zijn ambities.

In 2015 stond De Klassieker niet in de halve finale, maar al in de derde ronde van de KNVB Beker op het programma. Jasper Cillessen was dat seizoen de eerste doelman van Ajax, maar Boer mocht van trainer Frank de Boer opdraven in de bekerduels. Dat leverde de sluitpost zijn eerste en enige wedstrijd tegen Feyenoord voor de Amsterdammers op. Het zorgde destijds niet voor extra spanning. "Je hebt altijd gezonde spanning. Ik zou niet zeggen dat je extra zenuwachtig wordt voor zo’n wedstrijd, maar omdat De Klassieker meer aandacht krijgt, ben je er wel meer mee bezig."

'De Klassieker is dé wedstrijd in Nederland'

Boer geeft aan dat er niet anders naar een duel met Feyenoord wordt toegeleefd dan bij andere wedstrijden. "Je weet wel dat het een bijzondere wedstrijd is. De andere jongens hadden het al een paar keer meegemaakt. Voor mij was het de eerste keer. Je merkt aan alles wel dat Ajax tegen Feyenoord dé wedstrijd is in Nederland. De grootste clubs tegenover elkaar, de entourage, de rivaliteit. Het is in Nederland de grootste wedstrijd die er gespeeld wordt. Voor mij was het een bijzonder moment, maar de voorbereiding was niet anders dan andere wedstrijden."

Spelers als Joël Veltman of Heitinga hoefden Boer niet te wijzen op het belang van De Klassieker. "Als je bij Ajax speelt, dan weet je dat die wedstrijd heel erg leeft. Bij de supporters, bij de spelers die al heel lang bij Ajax spelen, maar ook bij mij hoor. Het was voor mij misschien wel een van de mooiste wedstrijden die ik ooit gespeeld heb, qua entourage en belevenis."

Feyenoord-Ajax 1-0

"Op het moment dat je de warming-up gaat doen en je loopt het stadion in, dan krijg je wel mee wat de sfeer is in het stadion", vervolgt Boer. "Wanneer de wedstrijd begint ben je gefocust op de wedstrijd." Die verliep niet zoals Boer had gehoopt. "Wat ik me nog goed kan herinneren, is dat we een hele goede eerste helft speelde en twee à drie grote kansen kregen. We waren veruit de bovenliggende partij. De tweede helft was het wat minder, zonder grote kansen weg te geven aan Feyenoord."

In de 76e minuut moest Boer gedwongen het veld ruimen. "Ik was inmiddels uitgevallen met een spierscheuring. Wat ik heb gezien van die goal is dat die bal vanuit een vrije trap via de kluts en Joël Veltman uiteindelijk binnenviel. Het was een ongelukkige nederlaag."

'Rivaliteit is mooi, maar er zijn grenzen'

Net als in 2015 zal er geen publiek van Ajax aanwezig zijn bij Feyenoord. Volgens Boer zou dat De Klassieker 'nog specialer maken'. "Natuurlijk zou dat het mooiste zijn, om Feyenoord-fans in de Johan Cruijff Arena toe te laten en Ajax-fans in De Kuip. Het verleden heeft echter bewezen dat het op dit moment nog niet kan. Er moet zoveel politiemacht op de been komen. Het kost te veel geld om dat in goede banen te leiden. Dat is gewoon niet mogelijk op dit moment. Dat is natuurlijk wel jammer. Rivaliteit hoort erbij in het voetbal en dat is ook mooi, maar het heeft wel zijn grenzen."

Dit seizoen is er op sportief gebied de nodige rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord. Lang streden ze samen om de titel, terwijl de kraker in de halve finale van de beker woensdag op het programma staat. "Het krachtsverschil is een beetje hetzelfde als toen. Het ligt dicht bij elkaar. Wij werden toen tweede op de laatste speeldag. Dat jaar waren we wel beter en wat verder dan Feyenoord. Dat ligt nu dichter bij elkaar, maar ik denk dat Feyenoord wel in het voordeel is."

Boer verwacht een spannend duel in De Kuip. "Feyenoord heeft het thuisvoordeel en heeft heel veel vertrouwen op dit moment. Ze spelen nog in de Europa League, ze staan bovenaan en hebben onlangs nog bij Ajax gewonnen. Ook het voetbal en het team zitten hartstikke goed in elkaar. Dat zie je gewoon. De intensiteit binnen die ploeg is hoog en de spelers weten precies wat ze moeten doen. Ik denk dat Feyenoord beter is op dit moment, maar ik blijf hopen dat Ajax aan het langste eind trekt. Dat zou ik heel mooi vinden."

'Heitinga verdient het'

Sinds Heitinga aan het roer staat bij Ajax, zijn de Amsterdammers de weg omhoog ingeslagen. "Onder John hebben ze het de eerste weken hartstikke goed gedaan. Het vertrouwen was daar ook hoog, maar in De Klassieker was Feyenoord de tweede helft de bovenliggende partij."

Volgens Boer heeft het meer met Feyenoord dan met Heitinga te maken dat Ajax in de tweede helft niet door wist te drukken. "Het is een hele fitte ploeg. Ze kunnen die intensiteit heel de wedstrijd blijven leveren. Ondanks dat ze regelmatig op achterstand komen, weten ze het altijd om te draaien. Als dat zo vaak gebeurd is het geen geluk meer. Die ploeg heeft zó'n drive. Ze blijven maar gaan. Dat vind ik mooi om te zien."

Boer benadrukt dat zijn oud-teamgenoot het tot nu toe 'hartstikke goed heeft gedaan'. "Hij kwam in een lastig parket bij Ajax. Het is heel mooi dat hij de kans heeft gekregen bij Ajax." Wat de voormalig doelman betreft is de oud-verdediger van de Amsterdammers ook volgend jaar de trainer van Ajax. "Ik hoop het voor hem. Ik gun het hem ook en hij verdient het ook. Het is een jonge talentvolle en ambitieuze trainer."

'Ajax is de grootste club van Nederland'

Momenteel is Boer keeperstrainer bij PEC Zwolle, waarmee hij hoogstwaarschijnlijk een jaar na de degradatie weer zal promoveren naar de Eredivisie. "Dat is een rol waarin ik écht een bijdrage kan leveren. Ook daarin heb ik de ambitie om het hoogst mogelijke te behalen."

Die rol in Amsterdam bekleden in de toekomst sluit Boer dan ook niet uit. "Ajax is voor mij de grootste club van Nederland. Natuurlijk heb je de ambitie om daar ooit aan de slag te gaan. Dat is nu totaal niet aan de orde en ik ben daar ook niet mee bezig. Ik ben nu bezig bij Zwolle, maar uiteindelijk moet je wel ambitie hebben."

Woensdagavond om 20.00 uur staat De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax op het programma. De winnaar plaatst zich voor de finale van de KNVB Beker.