Gifbeker nog niet leeg in Amsterdam: futloos Ajax scoort niet in De Adelaarshorst

02-04-2023 14:11
1

Ajax heeft zondag niet kunnen overtuigen in het uitduel met Go Ahead Eagles. De Amsterdammers creëerden maar weinig kansen tegen de defensief ingestelde ploeg van René Hake en moeten genoegen nemen met een punt: 0-0.

Trainer John Heitinga besloot Owen Wijndal, Calvin Bassey en Steven Bergwijn op de bank te zetten. Laatstgenoemde was nog niet fit genoeg om te starten en moest de interlands van het Nederlands elftal in maart ook aan zich voorbij laten gaan. Ajax heeft het de laatste seizoenen zwaar in De Adelaarshorst en daar kwam in de eerste helft geen verandering in.

Go Ahead was in de openingsfase de betere en creëerde enkele goede kansen. Finn Stokkers kon vrij uithalen, maar stuitte op doelman Gerónimo Rulli, die een sterke wedstrijd keepte. De thuisploeg speelde in een defensief ingestelde 4-4-2 formatie en wachtte op een fout van de Amsterdammers. Door de slordigheid van Ajax kon Go Ahead vaak in de counter richting Rulli rennen.

Na ruim een half uur spelen leek Ajax op voorsprong te komen. Mohammed Kudus liep een perfecte voorzet van Steven Berghuis goed binnen, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. De VAR kon geen lijnen trekken, aangezien een speler het beeld blokkeerde, waardoor het besluit op het veld bleef staan. De Amsterdammers moesten het vooral van Brian Brobbey hebben, die vaak aanspeelbaar was als centrumspits en de nodige kansen creëerde.

Sander van der Eijk floot af voor het rustsignaal wanneer Go Ahead een grote uitbraakmogelijkheid kreeg, wat voor de nodige ophef zorgde. In de tweede helft creërde beide ploegen nog maar weinig kansen. Heitinga bracht twintig minuten voor tijd Bergwijn binnen de lijnen voor Brobbey. Tien minuten later mocht Francisco Conceição nog minuten maken. Go Ahead nam genoegen met een punt en zette het vol op de verdediging.

Heitinga bracht in de slotfase nog Lorenzo Lucca binnen de lijnen als stormram. Bij Go Ahead kwam Bas Kuipers na maandenlang blessureleed in de ploeg. Het laatste fluitsignaal klonk met de brilstand en dat betekent dat Feyenoord met een overwinning een gat van acht punten kan slaan met de concurrentie. Go Ahead verstevigt plek elf.