Nieuws

Heitinga verklaart reserverol Wijndal: 'Heeft me nog niet voldoende overtuigd'

Heitinga verklaart reserverol Wijndal: 'Heeft me nog niet voldoende overtuigd'

02-04-2023 12:34

John Heitinga verraste zondag door Brian Brobbey en Youri Baas in de basis te laten beginnen bij Ajax tegen Go Ahead Eagles. Eerstgenoemde vervangt de geblesseerde Steven Bergwijn, maar vooral de basisplaats van de linksback is bijzonder. De trainer van de Amsterdammers legt uit waarom hij niet kiest voor Owen Wijndal.

"Owen Wijndal heeft me nog niet voldoende overtuigd", aldus Heitinga tegenover ESPN. "Dat is het mooie van concurrentie, nu kies ik voor Youri Baas." De linksback mag ten faveure van de van AZ Alkmaar overgekomen linkspoot zijn basisdebuut maken in de Eredivisie voor Ajax. Heitinga legt uit waarom. "We hebben hem (Wijndal, red.) gehaald van AZ en toen was hij ook international. Als je spelers van andere clubs haalt, moet je een bijdrage leveren. Daar ben ik nog niet volledig van overtuigd. Je kan vluchten en vechten en hij moet nu vechten."

Brobbey

Naast Baas mag ook Brobbey beginnen. "Voor Brian is het een mooi moment om het te laten zien. Een ideale situatie voor hem en hij heeft het zelf in de hand", aldus Heitinga. "Je kan wachten tot ze trainen zoals ze moeten trainen, maar soms moet je ze er ook opgooien. Brian heeft exceptionele kwaliteiten en is fysiek niet normaal sterk. Nu gaat het om volhouden."

Heitinga is nog niet fit genoeg om meermaals per week negentig minuten te spelen. Dat zit er wel aan te komen. "Dat begint bij de instrictieve motivatie bij spelers zelf. We weten allemaal dat Brian ons naar een hoger niveau kan brengen, maar dat moet hij structureel doen. Daarom is de concurrentie er en vandaag mag hij het laten zien."