Exclusive

Feyenoord eenzaam aan de top: deze Nederlandse clubs hebben de hoogste marktwaarde

Feyenoord eenzaam aan de top: deze Nederlandse clubs hebben de hoogste marktwaarde

30-03-2023 22:35 Laatste update: 20-10-2023 21:00
5

De interlandperiode is weer voorbij en dat betekent dat het vizier weer volledig op het nieuwe seizoen kan. Feyenoord hoopt de landstitel te prolongeren, terwijl koploper PSV met veel aankopen uitstekend aan het seizoen is begonnen. De Rotterdammers stegen het afgelopen seizoen fors qua marktwaarde, maar hebben ze ondertussen ook de hoogste waarde van alle Eredivisieclubs? VoetbalNieuws zocht het uit en zet op basis van de updates van Transfermarkt.nl de top-vijf marktwaardes voor je op een rij.

5 - FC Twente: 54.38 miljoen 

FC Utrecht stond lange tijd op de vijfde plek, maar is dit seizoen ingehaald door FC Twente, dat ijzersterk is begonnen aan het seizoen. Bij de Tukkers beschikt verdediger Gijs Smal met zes miljoen euro over de hoogste marktwaarde. Wat opvalt is dat de totale marktwaarde van ruim 54 miljoen euro heel netjes is verdeeld over de gehele selectie en er dus geen echte uitschieters tussen zitten.

4 - AZ: 97.33 miljoen

Waar Utrecht het niet voor elkaar krijgt, lukt het AZ wel om de traditionele top-drie aan te vallen. De Alkmaarders maken al een aantal seizoenen een goede indruk, zowel op als naast het veld. Zo werden in de voorbije jaren onder meer Myron Boadu, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners en Owen Wijndal voor miljoenenbedragen verkocht. Ook dit jaar staat er weer een ijzersterke selectie, met een totale marktwaarde van 97.33 miljoen euro. Trainer Pascal Jansen zag afgelopen zomer onder meer smaakmakers Jesper Karlsson en Milos Kerkez vertrekken, maar heeft nog altijd de beschikking over Vangelis Pavlidis, die een marktwaarde van twintig miljoen euro heeft.

3- Ajax: 185.90 miljoen

De marktwaarde van Ajax is iets gestegen. De selectie van de Amsterdammers was vorig seizoen goed voor 179.8 miljoen euro, maar bedraagt nu 185.30 miljoen euro. Jurriën Timber (veertig miljoen euro), Edson Álvarez (38miljoen euro) en Mohammed Kudus (45 miljoen euro) werden deze zomer voor grote bedragen verkocht. voormalig technisch directeur Sven Mislintat kocht flink in, maar haalde op Josip Sutalo na geen peperdure spelers binnen. Steven Bergwijn heeft met twintig miljoen euro de hoogste marktwaarde binnnen Ajax.


2- PSV: 228.93 miljoen

PSV heeft met Ibrahim Sangaré en Xavi Simons twee sterkhouders verkocht en vooral eerstgenoemde levert een flinke zak geld op. De Ivoriaanse controleur heeft naar verluidt zo'n 37 miljoen euro opgeleverd. Deze zomer werden er veel spelers aangetrokken en dus is de martwaarde van de selectie flink gestegen. Johan Bakayoko (25 miljoen), Hirving Lozano (22 miljoen), Noa Lang (20 miljoen) en  Joey Veerman (20 miljoen) hebben de hoogste marktwaardes in Eindhoven.


1- Feyenoord: 265.65 miljoen

De Rotterdammers zijn door het fantastische afgelopen jaar de club met de hoogste marktwaarde in Nederland. Met onder meer David Hancko (30 miljoen), Santigao Gimenez (40 miljoen) en Lutsharel Geertruida (35 miljoen) beschikken de Rotterdammers over een aantal hele waardevolle spelers. Vorig seizoen stond Feyenoord nog derde op dit lijstje, maar onder Slot is een aantal jaar geleden de weg naar boven in gezet en dat laat zich zien met de forse stijging in de marktwaarde.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!