Exclusive

De selectie van Gibraltar onder de loep: bijzondere beroepen en Nederlandse link

De selectie van Gibraltar onder de loep: bijzondere beroepen en Nederlandse link

21-11-2023 15:30 Laatste update: 27-03-2023 09:39

Voor Oranje wacht er een wedstrijd met Gibraltar die nergens meer om gaat. Na het 14-0 verlies tegen Frankrijk, hoopt men in Gibraltar vooral dat het Nederland enigszins kan afremmen. Wie spelen er eigenlijk allemaal in de selectie van deze dwergstaat en wat is er bijzonder aan deze spelers? VoetbalNieuws zet het voor je op een rij.

De selectie van Gibraltar

Net als in elke andere internationale selectie zijn er drie doelmannen opgenomen: Dayle Coleing, Bradley Banda en Christian Lopez. Het is de vraag of eerstgenoemde na de veertien tegentreffers weer onder de lat plaats mag nemen.

Je zou denken dat Gibraltar met name verdediger oproept, maar in de praktijk blijkt niks minder waar met Roy Chipolina, Aymen Mouelhi, Jayce Olivero, Joseph Chipolina en Jack Sergeant bevat de selectie van slechts vijf verdedigers.

Op het middenveld moeten Evan De Haro, Scott Ballantine, Nicholas Pozo, Mohamed Badr, Liam Walker en Anthony Hernandez de klus klaren. In de aanvalslinie bevinden met Jamie Coombes, Dylan Peacock, Tjay De Barr, Michael Ruiz, Lee Casciaro, Ayoub El Hmidi, Kevagn Ronco de meeste spelers van de selectie. Met zijn leeftijd van 42 is Casciaro de oudste in de selectie.

Waar spelen de Gibraltarese spelers over het algemeen?

Over het algemeen spelen de spelers van Gibraltar in de eigen competitie op het hoogste niveau in het eigen land, maar er zijn vier spelers die buiten de dwergstaat actief zijn. Zo speelt Tjay De Barr bij Wycombe Wanderers in Engeland, uitkomend in de League One, staat Ayoub El Hmidi onder contract bij het Spaanse CD Torrijos en draagt Evan De Haro het shirt van het Engelse University of Central Lancashire. Als vierde speler speelt ook Nicholas Pozo buiten de Gibraltarese landsgrenzen. De negentienjarige middenvelder is actief in de jeugd van Cádiz FC, de club die actief is in de Primera División.

Bijzondere beroepen

Hoewel we de spelers van Gibraltar als professionele voetballers kunnen zien, zou je je in kunnen denken dat er niet al te veel geld wordt verdiend in bijvoorbeeld de Gibraltarese competitie. Een tweede baan naast het voetballen is dan ook iets waar een aantal spelers vast over na zullen denken, zo ook de twee gebroeders Chipolina. Van de twee verdedigers is bekend dat ze naast het voetbal ook nog een ander beroep uitoefenen. Zo is Roy Chipolina – de captain van Gibraltar – werkzaam bij de overheid, terwijl zijn broer Joseph een administratieve baan heeft. Voor het tellen van de tegendoelpunten die Gibraltar vermoedelijk veel zal krijgen tegen Oranje is Joseph dan ook de aangewezen persoon.  

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!