Exclusive

Monsterscores: dit zijn de vijf grootste zeges van het Nederlands elftal ooit

Monsterscores: dit zijn de vijf grootste zeges van het Nederlands elftal ooit

21-11-2023 14:00 Laatste update: 14:00

Oranje neemt het dinsdagavond in Portugal op tegen Gibraltar. Misschien kunnen de mannen van bondscoach Ronald Koeman een gooi doen naar de grootste zege ooit van het Nederlands elftal. VoetbalNieuws zet de vijf grootste zeges van Oranje op een rijtje.

1. Nederland-San Marino 11-0

Op 2 september 2011 boekte Oranje de grootste zege ooit. Het Nederlands elftal won met maar liefst 11-0 van voetbaldwerg San Marino in een EK-kwalificatieduel. Onder leiding van bondscoach Bert van Marwijk waren het Robin van Persie (4), Wesley Sneijder (2), John Heitinga, Dirk Kuyt, Klaas-Jan Huntelaar (2) en Georginio Wijnaldum die tot scoren kwamen.

2. Nederland-Finland 9-0

Het Nederlands elftal boekte op 4 juni 1912 met een  9-0 zege op Finland op de Olympische Spelen de op één na grootste zege ooit. Jan van der Sluis (2), Huug de Groot (2) en Jan Vos (5) waren de doelpuntenmakers voor het elftal van bondscoach Edgar Chadwick.

2. Nederland-Noorwegen 9-0

Ruim zestig jaar later won Nederland voor de tweede keer in de geschiedenis met 9-0 van een land. Op 1 november 1972 was Noorwegen het slachtoffer tijdens een WK-kwalificatieduel. Bondscoach Frantisek Fadrhonc leidde zijn elftal naar een monsterscore, door doelpunten van Johan Neeskens (3), Johan Cruijff (2), Theo de Jong, Willy Brokamp (2) en Piet Keizer.

4. Nederland-België 9-1

Oranje wist vier keer in de historie negen keer of meer weten te scoren in een wedstrijd. Op 4 oktober 1959 was het raak tegen onze Zuiderburen in een vriendschappelijk duel. Kees Rijvers, Tonny van der Linden, Faas Wilkes (3), Piet van der Kuil (3) en Jan Klaassens waren de doelpuntenmakers voor het elftal van bondscoach Elek Schwartz, terwijl Michel Delire de eer redde voor België.

5. Nederland-België 8-0

De tweede keer dat België in dit rijtje staat. Op 29 maart 1936 wist Nederland met 8-0 te winnen van de Rode Duivels in een vriendschappelijke wedstrijd. Het elftal van bondscoach Bob Glendenning won door doelpunten van Daaf Drok, Kick Smit, Beb Bakhuys (3), Joop van nellen, Frank Wels en Joop van Nellen.

5. Nederland-Nederlandse Antillen 8-0

Ook tegen een andere Nederlands sprekende tegenstander kende Oranje op 5 september 1962 geen genade. De Nederlandse Antillen werd onder leiding van Elek Schwartz in een vriendschappelijk duel verslagen met 8-0. De doelpuntenmakers, Henk Groot (3), Co Prins (2), Sjaak Swart (2) en Piet Keizer, kwamen destijds allemaal voor Ajax uit.

5. Nederland-Cyprus 8-0

De eerste 8-0 zege die in competitieverband werd geboekt was tegen Cyprus. Op 28 oktober 1987 kende Oranje geen genade met de Cyprioten. Onder leiding van de enige bondscoach die ooit iets won met Oranje, Rinus Michels, zorgden John Bosman (5), Ruud Gullit, Ronald Spelbos en John van 't Schip voor een ruime zege in het EK-kwalificatieduel.

5. Luxemburg-Nederland 0-8

Op 17 november 1971 boekte Oranje de grootste uitzege ooit in Luxemburg in een EK-kwalificatieduel onder leiding van bondscoach Frantisek Fadrhonc. Johan Cruijff (3), Piet Keizer, Theo Pahlplatz, Barry Hulshoff, Oeki Hoekema en Rinus Israel kwamen tot scoren.

5. Malta-Nederland 0-8

Ruim negentien jaar later, op 19 december 1990, evenaarde het Nederlands elftal deze grootste uitzege ooit. Oranje won onder leiding van bondscoach Rinus Michels met 0-8 van Malta in een EK-kwalificatieduel. Marco van Basten (5), Aron Winter en Dennis Bergkamp (2) waren de doelpuntenmakers.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!