Nieuws

Geschiedenis tussen Oranje en Les Bleus: zo vaak won Nederland van Frankrijk

Geschiedenis tussen Oranje en Les Bleus: zo vaak won Nederland van Frankrijk

13 mei - 16:50 Laatste update: 14 mei - 14:06

Het Nederlands elftal neemt het deze zomer op tegen Frankrijk in de groepsfase van het EK 2024. De statistieken wijzen uit dat Oranje vaker van de Fransen verloor dan won, maar het ligt aardig dicht bij elkaar. VoetbalNieuws neemt je mee door de geschiedenis van de duels tussen de twee toplanden.

Hoe vaak won Nederland van Frankrijk?

In totaal speelde Nederland en Frankrijk dertig keer tegen elkaar. Het Nederlands elftal won in totaal elf keer van de Fransen. Vier keer eindigde de clash in een gelijkspel en vijftien keer wonnen Les Bleus. Het eerste duel werd afgewerkt in Rotterdam op 10 mei 1908. Het vriendschappelijke duel eindigde in 4-1 voor Oranje. Daarna duurde het nog drie duels, verdeeld over 26 jaar, voordat Frankrijk een keer van Nederland won. Dat gebeurde in Amsterdam op 10 mei 1934, wederom in een vriendschappelijk duel.

Duels in competitieverband

Het eerste duel in competitieverband werd afgewerkt op 25 maart 1981 in Rotterdam voor de kwalificatie van het WK 1982. Oranje won dat duel met 1-0, maar het uitduel in Parijs een paar maanden later ging met 2-0 verloren.

Op het EK 1996 speelden Nederland en Frankrijk voor het eerst tegen elkaar op een eindronde. Het duel in de kwartfinale van het EK, afgewerkt in Liverpool, eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. In de penaltyserie was Frankrijk uiteindelijk met 5-4 te sterk. Een misser van Clarence Seedorf werd Oranje fataal, terwijl Zinédine Zidane zijn penalty feilloos benutte.

(Seedorf en De Boer op het EK 1996) 

Vier jaar later kwamen Nederland en Frankrijk elkaar weer tegen op het EK. Ditmaal won Oranje wel van de Fransen in de groepsfase, door doelpunten van Patrick Kluivert, Frank de Boer en Boudewijn Zenden werd het 3-2. Acht jaar later zat Nederland wederom met Frankrijk in de poule. In een geweldige wedstrijd werd het 4-1 voor Nederland. Dirk Kuijt, Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder waren de doelpuntenmakers. Thierry Henry deed namens Frankrijk nog wat terug. De balans op eindrondes is zodoende in het voordeel van Oranje.

Oranje speelde in de WK-kwalificatie voor 2018, waar ze uiteindelijk niet aan deelnamen, tweemaal tegen Frankrijk. Tweemaal werd er ook verloren. In de Nations League in 2018 werd er een keer verloren en een keer gewonnen dankzij onder meer een heerlijke panenka van Memphis Depay, waardoor Nederland zich uiteindelijk plaatste voor de Final Four. Nog nooit eerder stond Nederland tegenover Frankrijk voor de EK-kwalificatie, tot dit jaar. Frankrijk won beide affiches.

De statistieken

In totaal speelden Nederland en Frankrijk dus 30 keer tegen elkaar. Vijftien keer won Frankrijk, vier keer werd het gelijk en elf keer won Nederland. Het doelsaldo is echter wél in het voordeel van Oranje, namelijk 57 goals, tegenover 53 van Frankrijk. Dat komt mede doordat Oranje ook de grootste overwinning boekte. In 1923 werd er met 8-1 gewonnen van Les Bleus. Op een eindronde won Nederland twee keer en werd het een keer uitgeschakeld na penalty’s. In de WK-kwalificatie en de vriendschappelijke duels won Frankrijk vaker, terwijl er in de Nations League door beide landen één keer werd gewonnen en één keer verloren.