Nieuws

Lineker legt taken bij BBC neer na vergelijking van asielbeleid met nazi-Duitsland

Lineker legt taken bij BBC neer na vergelijking van asielbeleid met nazi-Duitsland

10-03-2023 18:14

Gary Lineker stopt voorlopig als presentator van het BBC-programma Match of the Day. De voormalig prof vergeleek het asielbeleid in Engeland met praktijken van nazi-Duitsland en dat werd door zijn werkgever niet gewaardeerd.

Lineker uitte op twitter kritiek op de Britse regering aangaande het asielbeleid. De plannen voor het uitsluiten van illegale migranten leken volgens de Engelsman op het beleid van nazi-Duitsland. "Dit is gewoon ongelofelijk wreed beleid dat gericht is op de meest kwetsbare mensen in een taal die niet veel verschilt van die van Duitsland in de jaren 30", twitterde Lineker die al jaar en dag het vaste gezicht van het voetbalprogramma van de BBC. De analist kwam onder vuur te liggen waarna zijn werkgever besloot om in te grijpen. De oud-spits zal voorlopig niet meer te zien zijn totdat er een overeenkomst wordt bereikt over de manier waarop hij sociale media gebruikt.

De BBC liet in een verklaring weten dat de woorden van Lineker in strijd waren met de richtlijnen van de omroep. "We hebben nooit gezegd dat hij geen mening mag hebben, maar hij zou weg moeten blijven bij het innemen van stellingen in politieke controverses."