Nieuws

Veldbestormer tijdens Ajax - AZ blikt terug: 'Dylano gaat minder last krijgen'

Veldbestormer tijdens Ajax - AZ blikt terug: 'Dylano gaat minder last krijgen'

24-02-2023 23:07

In 2011 viel Ajax-supporter Wesley AZ-doelman Esteban aan. De supporter blikt na twaalf jaar terug op het incident vanwege de veldbestormer die donderdag in Eindhoven op het veld kwam en Marko Dmitrovic aanviel. 

Veldbestormers die de doelman van de tegenstander aanvallen is niet een nieuw fenomeen. Tijdens een bekerduel tussen Ajax en AZ besloot Wesley doelman Esteban aan te vallen. De doelman verdedigde zichzelf, deelde wat trappen uit en werd vervolgens met rood van het veld gestuurd. Trainer Gertjan Verbeek stapte vervolgens met zijn ploeg van het veld af. Enkele weken later werd het duel herspeeld en vloog Ajax met 2-3 uit de beker.

Wesley blikt terug op dat moment. Stomdronken liep hij op de doelman af. "Gisteren kwamen al snel de berichtjes weer binnen", stelt de Ajax-supporter tegenover het Algemeen Dagblad. "Ook van journalisten."

De straf van Wesley was niet mild. Zijn ouders kregen dezelfde bedreigingen die Dylano K. nu krijgt. "En ik kreeg een half jaar cel, 10.000 euro boeten en een stadionverbod van dertig jaar. Van die zes maanden waren er twee voorwaardelijk, maar dan moest je je wel twee jaar lang steeds melden. Daar had ik geen zin in, dus ik koos ervoor om alle zes maanden te gaan zitten."

Wesley denkt dat de impact voor Dylano in vergelijking mee zal vallen. "Toch denk ik dat die jongen van PSV er straks minder last van heeft dan ik toen. Die kan straks nog wel door Eindhoven lopen. Door mij werd die wedstrijd gestaakt en verloor Ajax later alsnog. Laat ik het zo zeggen: er kwamen wel wat dreigementen binnen."

De veldbestormer van 2011 denkt dat het lastig is om veldbestormers tijdig te stoppen. "Nou, als iemand mij twaalf jaar geleden had gewaarschuwd om zoiets nooit te doen, was het toch wel gebeurd. Daar trok ik me toen weinig van aan. Ik denk dat jongens die zo gek zijn om dit te doen zich niet laten weerhouden door een waarschuwing."